• Domů
  • Blog
  • Změna je tady. Huawei Y9 2019 dostane nejnovější Android
Huawei Y9 2019 nejnovější Android

Změna je tady. Huawei Y9 2019 dostane nejnovější Android

  • 05. 02. 2020
  • Ostatní

V loňském roce společnost Huawei řešila problémy spojené se zákazem obchodování s americkými společnostmi, především pak s Googlem. Nyní se do problému vložili sami uživatelé. Požadují, aby model Y9 2019 prošel aktualizací na Android 10. Jak na to reaguje čínský výrobce?

Masová petice aneb jak to všechno bylo

Není tomu tak dávno, co společnost tvrdila, že kvůli hardwarovým omezením pravděpodobně nebude možné model Y9 2019 vyrábět s vylepšeným Androidem 10. Přitom tento model už jedním upgradem prošel. V době svého vzniku zařízení populárního čínského výrobce fungovalo na verzi EMUI 8 a následně pak telefon v minulém roce prošel rozsáhlejší systémovou aktualizací, která zabezpečila novější verzi. Nyní však jeho fanoušci volají po dalším kroku prostřednictvím petice na Change.org, kterou podepsalo více než 1600 lidí a tento počet stále roste.

Proč je kolem toho takový humbuk?

Veškeré snažení vzniklo z důvodu vyřazení populárního modelu ze seznamu telefonů, které by měly EMUI 10 (jež je postavený právě na Androidu 10) obsahovat. Nutno přiznat, že Huawei bere požadavky svých uživatelů vážně a v předchozích dnech se zrodilo malé překvapení, respektive čínský gigant ohledně aktualizace kladně odpovídá uživatelům na svém Twitterovém účtu, což značí, že k vytouženému kroku nakonec dojde. Zda k tomu pomohla i zmíněná petice je však přinejmenším otázkou.

Co EMUI 10 přinese?

Proč je tato změna uživateli tak žádaná? Technologie prochází velkým vývojem a nová EMUI nabízí hned několik skvělých vychytávek. Ať už se jedná o vylepšené uživatelské prostředí, tmavý režim, zlaté ikony, vylepšený design UI, zbarvení inspirované malířem Morandim, lepší bezpečnostní prvky nebo třeba změnu animací. Dále nová aktualizace nabízí zvýšený grafický výkon, který dodává technologie GPU Turbo. Rychlejší přenos dat zaručí technologie Link Turbo, rychlejší spouštění aplikací zase Ark Compiler.

Zkrátka a dobře, změn je více než dost a nelze se divit, že mnoho fanoušků a uživatelů Y9 po aktualizaci zatoužilo. Huawei jim pak změnou svého postoje dokázal, že i důležitá rozhodnutí lze změnit. Tleskáme. Jen tak dál.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”