• Domů
  • Blog
  • Závod o první telefon s fotoaparátem pod displejem vyhrává ZTE
Závod o první telefon s fotoaparátem pod displejem vyhrává ZTE

Závod o první telefon s fotoaparátem pod displejem vyhrává ZTE

  • 03. 09. 2020
  • Ostatní

    Fotoaparát pod displejem již není pouhou vizí. I když celou dobu vypadalo, že jako první novinku uvedou na trh jiní velikáni typu Huawei, Xiaomi nebo Oppo, v boji o toto prvenství nakonec zvítězila čínská firma ZTE.

    Vize od Visinox

    Za vším stojí technologický gigant Visinox, který dané téma zkoumal již nějaký ten pátek, až nápad nakonec opravdu uvedl do praxe. Těžký úkol, kdy bylo třeba pozměnit dosud známé technologie tak, aby nedošlo k razantnímu snížení kvality fotek, úspěšně vyřešili. Výsledkem budou více průhledné displeje umožňující pořizování kvalitních snímků. Nic tak nebránilo uvedení nové technologie do smartphonů.

    ZTE AXON 20 5G

    O vítězství pro ZTE v tomto pomyslném závodu svědčí žádost na certifikačním čínském úřadu TENAA. Každopádně k věci. Model ponese název AXON 20 5G a výbavou i cenou bude zapadat do vyšší střední třídy. Obsahovat bude procesor Snapdragon 765, nabídne 6,8 nebo 12 GB operační paměti, ta uživatelská začíná na 64 GB. 6,92pacový OLED displej s FULL HD+ rozlišením umožní skrytí 32Mpix fotoaparátu, zároveň také snímače otisků prstů. Hlavní fotoaparát bude mít pak čtyři objektivy, ten hlavní bude zřejmě obsahovat 48Mpix snímač. Baterie nabídne kapacitu 4200 mAh a (jak již název napovídá) model bude podporovat sítě 5G.

    Suma sumárum

    Co tedy můžeme čekat od zmiňované technologie? Zejména nás nebudou obtěžovat žádné rušivé prvky displeje, tedy žádné průřezy či široké rámečky. Na druhou stranu ale kvalita fotografií přece jen nebude úplně top, protože principem fungování je pohasnutí pixelů při fotografování, čímž fotosenzor přijme méně světla. Následek? Snížená obrázková kvalita.

    A co u nás? V České republice se nového modelu zřejmě od této firmy nedočkáme. Spekuluje se ovšem o prodeji dané technologie také dalším výrobcům, tudíž v budoucnu by k nám mohly dorazit telefony od společnosti Nokia, o níž Visinox podle některých zdrojů uvažuje.

    O autorovi
    Soňa Hlaváčová
    Soňa Hlaváčová Redaktorka

    “Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”