• Domů
  • Blog
  • YouTube Shorts – poslouží jako náhrada TikToku?
YouTube Shorts - poslouží jako náhrada TikToku?

YouTube Shorts – poslouží jako náhrada TikToku?

  • 05. 10. 2020
  • Ostatní

Když se někdo stane úspěšným, musí hold počítat s tím, že dříve či později bude mít napodobitele, který bude chtít těžit z jeho úspěchu. Jedním z úspěšných je TikTok – sociální síť obsahující spoustu krátkých vtipných videí, která jsou velmi oblíbená napříč celým světem.

Krátká videa prostě frčí

Při vzniku TikToku si snad nikdo netroufal odhadovat, jak moc úspěšným se jednou stane. Princip jeho fungování je přitom velmi jednoduchý. Natočíte poutavé video o maximální délce 15 sekund, které doplníte vhodnou hudbou či různými efekty. Své dílo poté zveřejníte a čekáte, kolik lidí zaujme. Především vtipná videa proslavila známou sociální síť natolik, že ji mnozí (do té doby také slavnější) konkurenti začali napodobovat. Zkoušel to Instragram s Reels, nyní se připojuje také Google s novinkou YouTube Shorts. Do karet jim nahrává také fakt, že díky odcizenému obsahu a narušení soukromí uživatelů, začínají mnohé země uvažovat o legálnosti TikToku.

YouTube Shorts

Původní záměr Googlu byl přitom jednoduchý: chystal se platformu TikTok koupit. Ta se ale začala rozrůstat takovým tempem, že z jejich záměru rázem sešlo. Proto společnost vyvinula vlastní službu, až nápadně podobnou té čínské. Dostala jméno Shorts, respektive stejnojmennou sekci nalezneme přímo v nabídce YouTube. Jednotlivá videa budou k vidění také přímo na kanále tvůrců či na jejich domovské stránce. Již teď Google nabízí stovky tisíc písniček, kterými lze videa doplnit a jejich portfolio stále rozšiřuje.

Kdy můžeme novinku očekávat?

YouTube Shorts budou moci nejdříve ve formě betaverze vyzkoušet uživatelé s operačním systémem Android v Indii. Jde o logický krok, protože právě zde z hlediska bezpečnosti vláda čínskou platformu zakázala. Později má dojít k rozšíření služby na iOS a teprve poté, co se betaverze osvědčí, dojde k jejímu rozšíření do zbytku světa. Uživatelé by se jí údajně měli dočkat v horizontu několika týdnů, nejpozději pak do konce roku. Uvidíme tedy, jak nakonec obstojí.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”