• Domů
  • Blog
  • YouTube Gaming končí jako samostatná aplikace
YouTube Gaming

YouTube Gaming končí jako samostatná aplikace

  • 31. 10. 2018
  • Ostatní

Pro internetové servery jsou herní videa zlatý důl. YouTube v roce 2015 vytvořil samostatnou aplikaci YouTube Gaming, aby si ze vzácného nerostu také ukrojil. Ale po třech letech v provozu ji stahuje z oběhu. A i když YouTube Gaming zůstane součástí YouTube, ikonický Twitch si tak své prvenství ve streamování her zachoval.

Živit se streamováním herních videí? Proč ne

Kde jsou ty časy, kdy bylo hraní videoher soukromou záležitostí. Jen tak, a hlavně sám pro sebe, člověk postřílel pár padouchů a vybil si tak vztek z reality v imaginárním světě. Ale solitérní hraní vydrželo jen málokomu. Brzy přišel první online a lidé se začali skládat do týmů. Jejich chuť porazit soupeře z celého světa rostla. A kde jsme dnes? Mistři ve hraní počítačových her se živí tím, že své husarské kousky streamují do světa. Co živí, oni si tím přijdou na sumu s pěkným počtem nul. Gaming se stal jednou z nejoblíbenějších aktivit na internetu a neunikl ani zájmu velkých korporací, včetně amerického vyhledávacího giganta, který se chopil příležitosti a založit platformu YouTube Gaming.

Velké společnosti přímo u koryta

Máme tedy herní mistry, jenž ukazují ostatním hráčům, jak na to. A je to opravdu pěkná masa lidí, která chce vidět své idoly v akci. Taková poptávka uvolnila vývojářům na trhu velký prostor, kde se mohou vyřádit. Proto v roce 2011 vznikl Twitch, platforma pro streamování her. Bleskovým tempem získala silnou základnu fanoušků, kteří si ji zamilovali. Ale jak to tak bývá, jedna platforma nestačila. Využít takové zainteresované masy lidí se rozhodl i Google. Před třemi lety vypustil do světa aplikaci YouTube Gaming a ta byla zaměřena prakticky stejným směrem.

YouTube Gaming končí. Ano, opravdu

Stejně jako na Twitchi jsou streamy a hráčská videa rozdělena podle jednotlivých her. Ale vzhledově a strukturou stránky připomíná klasický YouTube. Ačkoliv byla aplikace postavena na dobrém základu, zřejmě nedostála očekáváním, která na ni byla při spuštění kladena. V březnu roku 2019 bude její osud zpečetěn sladkohořkým ukončením. A jaká je ta sladká část? YouTube Gaming bude pokračovat, ale jen jako jedna z položek v menu velkého YouTube.

YouTube bere ukončení své gamingové platformy pozitivně. Sociální síť Google+ končí z opačného důvodu…

A důvody? Zůstávají skryty

YouTube je v otázce ukončení samostatné aplikace YouTube Gaming pozitivní. Žádný neúspěch nepřiznal. Podle zástupců korporace jejich server denně navštíví 200 milionů lidí za účelem sledování herních videí. Dokonce hovoří na svém blogu o YouTube Gaming jako o testovací platformě pro jednotlivé ovládací prvky. Odezva ze strany uživatelů byla údajně tak pozitivní, že se rozhodli nasbírané zkušenosti zaintegrovat do hlavního menu na YouTube. Jedná se o realitu nebo jen o prachsprosté vyjádření PR oddělení amerického giganta?

Těžko říct. Vše ukáže až čas. Každopádně jedno je jisté, Twitch si svoje prvenství uchoval.

O autorovi
Adéla Formánková
Adéla Formánková Bývalý marketing konzultant

„Nebýt ovce. A dostat ze sebe to nejlepší. Snadno se to řekne, hůř se tomu dostojí. Psaní článků je pro mě srdcovka. Běžně moje texty najdete na webech, v tiskovinách a propagačních materiálech klientů nebo taky zde, na blogu.“