• Domů
  • Blog
  • Xiaomi uspělo v soudním sporu proti USA
Xiaomi uspělo v soudním sporu proti USA

Xiaomi uspělo v soudním sporu proti USA

  • 23. 03. 2021
  • Ostatní

Není tomu tak dlouho, co podobný spor řešil Huawei. Z důvodu údajného sdílení citlivých dat s čínskou vládou byl zařazen na černou listinu, která zakazuje veškeré obchodní styky (vyjma udělených výjimek) s USA. Následovat ho měl další čínský velikán přes mobilní telefony – Xiaomi. Ten ale vyváznul.

Xiaomi na blacklistu?

Jak jsme již v úvodu článku zmiňovali, brzy tomu budou tři roky, co podobnou situaci ohledně údajného poskytování citlivých informací čínské vládě řešil Huawei. Prohraný soudní spor pro něj znamenal zařazení na blacklist a s ním omezení obchodních styků s americkými subjekty, zejména pak zamezení možnosti investic. Že má Amerika nedůvěru vůči Číně ukazuje další podobný postup týkající se tentokrát Xiaomi. Pro něj by dané restrikce mohly znamenat až likvidační škody, takže se logicky začalo bránit právní cestou.

Proč?

Důvody byly dlouhou dobu zmatečné, nicméně se nakonec ukázalo, že za vším nejspíše stojí ocenění Výjimečný tvůrce socialismu čínského typu udělené společnosti Ministerstvem průmyslu a informačních technologií v roce 2019, dále pak také podezřelé investice firmy do pokročilých technologií. Americké Ministerstvo obrany si z toho vyložilo, že jde o další bezpečnostní hrozbu a 14. ledna bylo Xiaomi zařazeno mezi podezřelé firmy.

Nečekané vítězství

Měsíce se táhnoucí soudní spor nakonec skončil vítězstvím čínské telekomunikační společnosti. Důkazy potenciální úzké spolupráce s čínskou vládou byly shledány neprůkaznými, společnost samotná podle předsedajícího soudce nepředstavuje žádnou přímou hrozbu pro USA. Firmě se tedy nakonec podařilo dokázat zdánlivě nemožné a byla vyřazena z blacklistu. Tím pro ni ale nepříjemná situace nekončí, protože ve snaze očistit své jméno bude prostřednictvím podané žaloby v soudních sporech pokračovat, jelikož chce pravděpodobně dokázat, že se americká strana mýlila.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”