• Domů
  • Blog
  • Xiaomi má nový patent. Na trh plánuje vstoupit s otočnou kamerou
Xiaomi má nový patent. Na trh plánuje vstoupit s otočnou kamerou

Xiaomi má nový patent. Na trh plánuje vstoupit s otočnou kamerou

  • 07. 05. 2020
  • Ostatní

Rádi fotíte selfies, ale vadí vám nízká kvalita předního fotoaparátu? V blízké budoucnosti si možná vystačíte s tím zadním. Stačí mít ten správný typ mobilního telefonu. Čínská společnost Xiaomi si nechala patentovat nápad, který by měl daný problém vyřešit.

Politika Xiaomi

Společnost sice funguje teprve od roku 2011, ale již několikrát zamotala hlavu takovým gigantům, jako jsou například Apple či Samsung. Její hlavní vizí je poskytovat vysokou kvalitu za co nejnižší cenu. Navrhuje, vyvíjí a prodává především mobilní telefony, avšak v nabídce má i spotřební elektroniku či různé aplikace. V současnosti hodnota společnosti dosahuje více než 10 miliard dolarů, což je úctyhodný výkon.

Nevídaný patent

Za svoji existenci již firma nabídla několik verzí různých prototypů ve snaze odlišení se od konkurence. Ohromil například model s displejem po téměř celé ploše telefonu, což už nám dnes ale nepřijde až tak výjimečné. Nyní svou pozornost Xiaomi zaměřilo na problém kvality kamer. Ačkoli si uživatelé nepřejí mít rušivou čočku na přední straně displeje, požadují, aby přední kamera dosahovala stejného rozlišení jako ta zadní. Čínská společnost našla nejspíš finální řešení. Již v minulém roku si populární výrobce podal žádost u Čínského úřadu pro duševní vlastnictví s telefonem vybaveným otočnou kamerou.

Rozlomený displej

Dle dostupných náčrtů lze vidět, že otáčet se nebude pouze kamera, ale celá horní část telefonu. Proto muselo dojít k rozlomení displeje na dvě oblasti, přičemž by rušivá čára v normálním stavu vidět být neměla. Po otočení vrchní části displeje tak lidé budou moci fotit vysoce kvalitní selfies pomocí zadní kamerky. To zní fakt cool, že?

Společnost chce jít ještě dál. Již nyní pracuje na vlastním ohebném telefonu po vzoru konkurenčního Samsungu či Huaweie. Jisté však je, že konkurence „selfie problém“ také řeší. Uvidíme tedy, jak s nápadem společnost Xiaomi nakonec naloží. Snad bude plán brzy zrealizován, přeci jen se už nemůžeme dočkat na kvalitnější autoportréty.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”