• Domů
  • Blog
  • Význam slova hoe. Hanlivá sociální zkratka
Význam slova hoe. Hanlivá sociální zkratka

Význam slova hoe. Hanlivá sociální zkratka

  • 31. 08. 2020
  • Ostatní

    Není žádným tajemstvím, že na internetu existuje slang, který může být pro člověka, který netráví v online prostředí tolik času, španělskou vesnicí. Mezi populární výrazy patří i slovo hoe. Co přesně ale znamená a jak se na síti vlastně vzalo? Na to se podíváme v dnešním dílu internetového slovníčku.

    Co je hoe?

    Jedná se o velmi hanlivé označení pro promiskuitní ženu – tedy ženu, která je sexuálně nestálá, nevázaná a často střídá partnery. Do významu slova hoe se dá zahrnout též promiskuitní muž, to však není v užití slangu příliš běžné. Toto slovo se v anglicky mluvících zemích nejčastěji používá jako nadávka. Do češtiny však v dané podobě příliš neproniklo a nepřeválcovalo staré dobré osvědčené slovní spojení. Více se toto slovo využije při hovoru o člověku, který vykazuje známky promiskuitního chování (velmi často je informace pouhou domněnkou a není podložena fakty).

    Abychom si ukázali, co znamená hoe, na nějakém příkladu, vezměme si dva mladíky, říkejme jim třeba Petr a Pavel. Ty čeká večírek a oni probírají, na jaké dívky tam mohou udělat dojem. Petrovi se líbí Ilona. Pavel podotkne, že slyšel, že Ilona je hoe – tím myslí, že Ilona je promiskuitní nebo že tak působí. Petr nyní s informací naloží podle svého uvážení. Nutno však podotknout, že v mluvené češtině se s tímto slovem příliš nesetkáme.

    Možností použití tohoto slova je v jiných kulturách mnohem více – rozšířilo se zejména mezi anglicky mluvící mládeží, která jej používá v přátelské konverzaci k vzájemnému oslovování nebo jako víceméně výplňové slovo. V tomto případě by překladem slova hoe mohlo být české „vole“.

    Význam slova hoe

    K pramenům - hoe a překlad

    Výraz pochází, jak jinak, z angličtiny. Má původ v anglickém velmi hanlivém označení pro prostitutku. V některých amerických státech se toto slovo hovorově vyslovovalo jako hoe. Daná výslovnost a vlastně nový výraz se rozmohl díky internetu a hiphopové kultuře, která často ve svých textech užívá slangu. Mimo základní význam v angličtině ještě existuje slovo „garden hoe“, jehož překladem by bylo „zahradní motyčka“. Zde však o nadávce nemůže být vůbec řeč.

    Podobná slova

    Existuje mnoho slov, která znamenají přibližně totéž. Do této kategorie patří hned několik zkratek, které nemusí urážet jen ženy, ale i muže označující je za promiskuitní. Vesměs jsou si slova i zkratky velmi podobné – jde o hanlivé urážky popisující člověka dychtícího po pozornosti. Stejně jako námi zkoumané slovo, i všechny zkratky a slova pod nimi se skrývající jsou nevhodná pro oficiální prostředí.

    Už je mi znám význam slova hoe!

    Dnes jsme si tedy rozebrali, co to je hoe, a jak se zde toto slovo vzalo. Konkrétní překlad slova hoe nechám na každém z vás, čeština má v tomto oboru doopravdy nabitou slovní zásobu. Pokud se rozhodnete daný výraz používat, mějte na paměti, že jde o velmi hanlivé slovo a že může adresáta urazit. Je vhodné pro úzký okruh přátel, kterým nevadí takovýto způsob komunikace, nebo pro porozumění tomu, co se nám snaží říct příznivci hiphopové kultury.

     

    O autorovi
    Kateřina Bílková
    Kateřina Bílková Redaktorka

    Mám moc ráda dechovku, svou flétnu, evoluční teorii a poezii. Jsem z venkova a ráda na tom hledám pozitiva. Odmala jsem chtěla psát. Od té doby se změnila moje gramatika a písmo, sen však zůstal.