• Domů
  • Blog
  • Vývojáři mohou registrovat novou doménu .dev
Programátor

Vývojáři mohou registrovat novou doménu .dev

  • 09. 03. 2019
  • WordPress weby, OpenCart eshopy

Ano, Google svůj slib opravdu dodržel. Před koncem minulého roku společnost informovala, že v únoru 2019 zpřístupní novou doménu nejvyšší úrovně .dev. A tak se i stalo. Nejprve registraci vývojářům nabídla za vysoké ceny. Potom už slevila, od konce února jsou dostupné za běžnou částku. Jejím spuštěním chce Google vytvořit nový prostor pro vývojářskou komunitu.

Koho to naštvalo?

Práva na doménu Google získal již v roce 2015. Tím vývojáře dost nakrkl. Předtím totiž koncovku používali k vlastnímu testování webovek i aplikací. Uběhly dva roky a společnost se rozhodla .dev začlenit do prohlížečů v čele s Chromem. To způsobilo, že testovací stránky vývojářů přestaly fungovat. Teď jim nezbývá nic jiného než si ji oficiálně koupit.

První si připlatili

Uvolnění domény k registracím proběhlo ve třech fázích. V první várce dostali prostor oficiální držitelé ochranných známek. Tím Google ošetřil, aby frekventovaná jména nebyla přeprodávána. Potom dostali příležitost lidé, kteří za vytoužená slovní spojení neváhali připlatit, a to pěknou sumu. Ale od posledního února už na ně dosáhne každý smrtelník. Registrace probíhají klasicky u vybraných partnerů.

K čemu je dobrá?

Po nové doméně sáhnou především vývojáři či technologické společnosti. Mohou ji využít pro prezentaci svých projektů, zveřejňování dokumentace atd. Google se snaží o vybudování vývojářské komunity, která bude koexistovat ve společném prostoru domény .dev. Společnost si zakládá na připojení přes protokol HTTPS. Ten chrání bezpečnost spojení mezi webovým prohlížečem a serverem. Takže se vývojáři nemusí ničeho bát, protože součástí prostoru jsou i přísné bezpečnostní zámky.

Máte zájem o doménu .dev? Vyzkoušejte, zda je vaše vytoužená fráze stále volná.

O autorovi
Adéla Formánková
Adéla Formánková Bývalý marketing konzultant

„Nebýt ovce. A dostat ze sebe to nejlepší. Snadno se to řekne, hůř se tomu dostojí. Psaní článků je pro mě srdcovka. Běžně moje texty najdete na webech, v tiskovinách a propagačních materiálech klientů nebo taky zde, na blogu.“