Víte, co znamená slovo flexit?

Víte, co znamená slovo flexit?

  • 26. 08. 2020
  • Ostatní

    Nejspíše jste to již slyšeli – ten flexí s hodinkami, druhý s tím, že má peníze. O co ale jde? V dnešním článku se podíváme na zoubek dalšímu z řady internetových výrazů a vysvětlíme si, co znamená slovo flexit.

    Co je to flexit?

    Význam slova flexit je velmi podobný českému ekvivalentu „vychloubat se“. Sloveso by se také dalo přeložit jako „machrovat“. Ukážeme si to na příkladu: Karel si na střední škole našel dobrou brigádu a vydělal si celkem dost peněz. Za ty si koupil drahé značkové hodinky, které všem ukazuje a vychloubá se s nimi. Jinými slovy by se dalo říct, že Karel flexí s hodinkami. Karel by se stejně tak mohl chlubit tím, že dokáže něco, co ostatním dává zabrat – například by mohl vzít své kamarády běhat na velký kopec, všechny by předběhl a zatímco by čekal nahoře, než se ostatní běžci s horší fyzickou kondicí vyškrábou na vrchol, skákal by na plácku salta vzad. Nemusel by kamarádům ani nic říkat, toto skákání salt na kopci je prakticky definicí toho, co znamená flexit. Toto slovo se zkrátka používá ve smyslu dávat na odiv něco, co ostatní nemají nebo co je pro ně těžko dosažitelné, ať jde o fyzický majetek, psychickou vlastnost nebo nějakou dovednost. Jedná se tedy o činnost relativně arogantní, nebývá považována za úplně přátelské chování a ani tak není myšlena – cílem člověka, který se tak chová, je něco neskromně předvést.

    Také se vžilo slovní spojení „flexit na svou/svého ex“ – to znamená horlivou snahu dokázat expříteli nebo expřítelkyni, že je vám mnohem lépe bez nich a že se bez daného protějšku obejdete.

    Jak se tady vzal moderní význam slova flexit?

    Co je teda flexit v moderním přeneseném významu? Výraz pravděpodobně vznikl z anglického výrazu „to flex a muscle“, tedy zatnout sval. Odjakživa byl člověk, jehož svaly byly po zatnutí nejobjemnější, považován za „většího chlapa“ nebo „většího machra“. Odtud se tedy přenesením významu objevilo anglické slovo „to flex“ – machrovat, které se rozšířilo po internetu i v kultuře mladistvých, přizpůsobilo se různým národním jazykům a nyní je v nejmladší generaci a na internetu hojně využíváno.

    Závěrem

    V dnešním článku jsme si tedy rozebrali význam slova flexit. Doufám tedy, že až se na vás příště někdo bude s něčím vytahovat, vy vytáhnete vaše znalosti, řeknete mu, že víte, co to znamená flexit, ať toho nechá, a tím ho třeba i utnete.

    O autorovi
    Kateřina Bílková
    Kateřina Bílková Redaktorka

    Mám moc ráda dechovku, svou flétnu, evoluční teorii a poezii. Jsem z venkova a ráda na tom hledám pozitiva. Odmala jsem chtěla psát. Od té doby se změnila moje gramatika a písmo, sen však zůstal.