Víte, co znamená cringe?

Víte, co znamená cringe?

  • 21. 08. 2020
  • Ostatní

    Čas od času snad všichni slýcháme, jak se někdo rozčiluje: „Ó můj Bože, co to je? Tohle je cringe.“ Tento výraz bezesporu patří na výsluní internetových slovíček. Co přesně se tím ale myslí? V dnešním článku se budeme jako výkladový slovník věnovat tomu, co populární fráze znamená.

    Co je cringe? Ukažme si příklad

    Představte si, že sledujete video z doby, kdy vám bylo třináct. Natočili jste ho se svými dalšími třináctiletými kamarády, když jste šli ven, sdělovali jste na kameru svoje světonázory a měli jste za to, že se k záznamu vrátíte za deset let, vzpomenete si na své třináctileté myšlenky a řeknete si: „To jsem byl frajer.“ Háček je v tom, že jen málokdo si tohle řekne o svých třináctiletých projevech. Spíše se vám ježí chlupy, krčíte nos, už se nechcete dál koukat, je vám trapně za toho človíčka, který rozumuje na obrazovce. Dokážete si ten pocit představit? Přesně tohle je cringe.

    Nemusíte se takto však cítit jen ohledně sebe. Stejný pocit ve vás může vzbuzovat jednání nebo dílo ostatních. Může to být něčí staré video, příšerná písnička, kterou autor myslí naprosto vážně a tak dále.

    Co je teda cringe? Inu zkrátka všechno, co ve vás vzbuzuje emoci trapnosti a nutkání ukončit sledování.

    cringe

    Odkud se tohle slovo vlastně vzalo?

    Slovo je původem germánské a bylo přejato z angličtiny. V původním významu znamenalo ucuknutí v úleku, když na vás z legrace někdo bafne zpoza rohu nebo když vás vyleká náhlý hlasitý zvuk. Postupem času se začal význam přenášet. Můžeme si všimnout určité podobnosti mezi trhnutím, když se něčeho leknete, a nepříjemným cukáním, když sledujete něco, co ve vás probouzí nepříjemný pocit – cringe. Takto jsme se dostali k dnešnímu nejčastějšímu použití tohoto slova, které se stalo světovým.

    Další významy aneb co všechno znamená cringe

    Dnes se setkáváme s mnoha navzájem velmi podobnými způsoby užití daného slova. Mimo základní význam popsaný výše se výraz vžil též jako označení pro obsah, který tento nepříjemný pocit vyvolává. Jde nejčastěji o videa, kterými je přesycena zejména platforma YouTube. Daná kategorie je dost subjektivní, každý může mít hranici někde jinde. Spadají tam rozličná díla – existují velcí tvůrci, jejichž tvorba je prvoplánově cringe a to logicky přitahuje publikum. Mezi osobami činnými na internetu se též používá sloveso „cringovat“. Znamená totéž, co cringe – člověk, který ho používá, vyjadřuje svou emoci.

    Co z tohoto všeho je tedy cringe?

    Na tuto otázku máme jasnou odpověď: všechno. Jde o nepříjemný pocit, kdy vám je trapně za někoho jiného. Slovem cringe se také dá označit obsah na internetu, který tento pocit vyvolává. Možná si tedy na náš článek vzpomenete, až sebou budete příště cukat nad sledováním něčeho na pohled nepříjemného.

    O autorovi
    Kateřina Bílková
    Kateřina Bílková Redaktorka

    Mám moc ráda dechovku, svou flétnu, evoluční teorii a poezii. Jsem z venkova a ráda na tom hledám pozitiva. Odmala jsem chtěla psát. Od té doby se změnila moje gramatika a písmo, sen však zůstal.