• Domů
  • Blog
  • USA prodlužuje embargo. Huawei si v Americe nekoupíte
USA prodlužuje embargo. Huawei si v Americe nekoupíte

USA prodlužuje embargo. Huawei si v Americe nekoupíte

  • 23. 05. 2020
  • Ostatní

15. května to byl přesně rok, kdy se Huawei ocitnul na černé listině USA. Důvodem bylo údajné bezpečnostní ohrožení státu Čínou. V praxi to znamená zákaz obchodní spolupráce s veškerými americkými firmami dodávajícími hardware i software. Místo zrušení ale prezident Donald Trump embargo prodloužil.

Další rok bez Googlu

Ačkoli mnohé náznaky nasvědčovaly, že by mohlo dojít ke zrušení či alespoň zmírnění sankcí, nakonec bude vše jinak. V minulosti USA vznesla na čínskou společnost hned několik obvinění. Jedním z nich bylo například osočení z krádeže zdrojových kódů a obchodních tajemství z oblasti mobilní technologie. Americký prezident Donald Trump tedy trvá na tom, že čínská velmoc stále představuje pro jeho zemi riziko narušení národní bezpečnosti. To i přesto, že doposud nedoložil žádný pádný důkaz. Minimálně další rok se proto nové modely Huaweie i jeho dalších dceřiných společností budou prodávat bez podpory služeb Googlu (např. na YouTube, mapy nebo Gmail mohou američtí zákazníci zapomenout).

Výjimka potvrzuje pravidlo

Každé pravidlo má nějakou výjimku, díky níž jej lze beztrestně porušit. Zde to jsou licence, které uděluje vláda USA některým svým firmám, jimž takto povolí spolupracovat s Huaweiem. Patří sem například Intel a AMD (dodávající čipy) či Microsoft (Windows). Ne všem firmám je ale licence udělena, což koneckonců dokazuje žádost samotného Googlu. Dle očekávání by měly být dočasná povolení prodlouženy, avšak americká vláda zatím žádná vyjádření ohledně tohoto tématu neučinila a v nově podepsaném dokumentu o nich nenajdeme jedinou zmínku.

Jak najít skulinku

Huawei si ale s americkým příkazem dokázal poradit a našel skulinku. Zákaz se totiž týká pouze nových modelů, proto společnost začala s inovacemi těch starších. Příkladem je zařízení Huawei P30 Pro New Edition. Pravdou ale zůstává, že i přes sankce si společnost nevede vůbec špatně – za rok 2019 hlásí prodej 200 milionů smarphonů, což je v meziročním srovnání dvojnásobek.

Neustálé prodlužování zákazu obchodování nakonec může USA mrzet, protože čínský gigant pracuje na samostatnosti v oblasti dodávek od třetích stran. Mnohými alternativami už dokázal svou kreativitu, brzy proto může být překvapena nejen Amerika.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”