• Domů
  • Blog
  • Unsplash – free fotobanka zaměřená na kvalitu
Unsplash free fotobanka 2019

Unsplash – free fotobanka zaměřená na kvalitu

  • 03. 01. 2020
  • Podnikatelské postřehy

Doprovodné fotky k textu mají obrovský vliv. Slouží k oslovení potenciálního čtenáře, návštěvníka webu nebo klíčových zákazníků. Pojďme se tedy společně podívat na to, kde lze najít ty nejlepší obrázky ke stažení zdarma, aneb představme si fotobanku Unsplash.

Když kvalita hraje prim

Fotobanka Unsplash pocházející z Kanady byla spuštěna v roce 2013. Tehdy obsahovala pouze 10 snímků, což při porovnání s dnešním téměř milionem fotografií zní dost neuvěřitelně. Takové cifry dosáhla především díky osvědčenému principu, kdy obsah tvoří jednotliví uživatelé, kteří mohou po přihlášení vkládat obrázky ke stažení zdarma.

Objektivně však musíme přiznat, že navzdory výše uvedenému principu tahle kanadská služba boří mýty distribuce nakvalitních snímků, které podobné weby často publikují. Zde nic takového nenajdete, aneb filozofie je jednoduchá a to kvalita. Dokonce i při srovnání s placenými alternativami budete příjemně překvapeni, neboť tato databáze obrázků zdarma obsahuje velmi precizně zpracovaný obsah ve vysokém rozlišení. Přesně takové fotky, které skvěle vypadají, na svůj web potřebujete.

Unsplash licence

Fotobanky zdarma nejsou pravidlem

Ačkoli free fotobanky mají dle principů představovat bezplatnou databázi obrázků zdarma, ale ne vždy je tomu tak. Jak jsme již zmiňovali v předchozím článku, který si bere na mušku právě fotobanky zdarma, je třeba věnovat speciální pozornost licenčním podmínkám. Některé weby například umožňují stažení a šíření obrázku bezplatně, ale pouze pod podmínkou uvedení zdroje, získání souhlasu či jiných požadavků. Běžným úskalím bývá i účel prezentace. Často nám licence umožňuje obsah brát jako tzv. volný, jindy omezuje jejich aplikaci ustanovení o komerčním užití. Za nedodržení takových podmínek hrozí sankce, což zodpovědnému uživateli nedoporučujeme riskovat.

Unsplash a licence

Free fotobanka je zařazena pod upravenou Creative Commons Zero nebo-li CC0 (o které jsme již psali). Unsplash licence se od CC0 liší především tím, že navíc obsahuje zákaz použití obrázků na konkurenčních webech či podobných službách.

Lze tedy říci, že majitel díla se jeho vložením do dané databáze obrázků zdarma automaticky vzdává svých autorských práv, takže jej ostatní mohou stahovat, upravovat či jinak používat bez omezení a to bezplatně. Ve zkratce: veškerý obsah je volný a lze ho aplikovat jak komerčním, tak i nekomerčním způsobem. Nemusíte taktéž při použití jakkoliv zmiňovat autora, i když je to samozřejmě vítané. To zní dobře, co myslíte? Pro úplnost můžete samozřejmě ještě mrknout na oficiální licenční podmínky, které upravují i méně obvyklé situace.

Dva kliky a už stahujete

Fotky lze získat na internetu prakticky kdekoliv, ale najít takové, na něž se nevztahuje licence s nepříjemnými pravidly užití, může být občas komplikované. Zkuste tedy vsadit na kvalitu a licenční jistotu, což může tato kanadská služba bezpochyby nabídnout.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”