• Domů
  • Blog
  • Unikátní Apple Museum v Praze uzavřeno
Unikátní Apple muzeum v Praze uzavřeno

Unikátní Apple Museum v Praze uzavřeno

  • 15. 09. 2020
  • Ostatní

Největší soukromá sbírka nejen produktů společnosti Apple v pražské Pop Art Gallery lákala fanoušky z širokého okolí. Nyní má již ale nějakou dobu zavřeno. Důvodem není pandemie nemoci Covid-19, jak by se mohlo zdát, ale krádež veškerých exponátů.

Sbírka Apple Musea

Muzeum bylo otevřeno začátkem roku 2016 a umožňovalo shlédnout největší soukromou sbírku téměř všech produktů společnosti zapůjčených lidmi, kteří již historickou elektroniku vlastnili. Najít jsme zde mohli takové rarity jako první generace iPodu, iPhonu, Apple Lisu či kolekci počítačů od roku 1976 až do roku 2012. Kromě společnosti jako takové expozice poukazuje na život zakladatele Steva Jobse a odkrývá známé předměty z filmového studia Pixar, které koupil, či společnosti Next, jež založil.

Apple filozofie

Je známo, že celosvětově známá společnost prefeuje jednoduchý, čistý a moderní styl i design svých produktů, tudíž se i expozice nesla ve stejném duchu. Jednotlivé exponáty byly uloženy na hladkých kvádrech z umělého kamene corian, který atmosféru skvěle podtrhl. Samotná prohlídka probíhala (jak jinak než) za doprovodu multimediálního průvodce v chytrém telefonu či tabletu v jednom z devíti světových jazyků. V přízemí budovy bylo možné navštívit také stylovou kavárnu či bistro.

Skutečný konec?

Nyní je ale českému unikátu konec. Důvod je jednoduchý – došlo totiž k odcizení veškerých exponátů. Bližší informace události bohužel neznáme. Uzavření muzea je skutečně škoda, protože podobných míst po světě mnoho nenajdeme. Jedinou možností tak zůstává virtuální prohlídka prostřednictvím vlastního počítače za 69 Kč. Útěcha pro fanoušky je to sice nevelká, ale přesto je lepší alespoň něco, než vůbec nic.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”