• Domů
  • Blog
  • Twitter umožní novou blokaci komentářů
Twitter blokace komentářů

Twitter umožní novou blokaci komentářů

  • 13. 01. 2020
  • Ostatní

Twitter patří mezi nejpopulárnější sociální sítě světa. Vzhledem k této vysoké míře oblíbenosti již má několik propracovaných možností, kterými pomáhá uživatelům chránit obsah svého profilu. V letošním roce ale přichází s novinkou umožňující autorovi si vybrat, kdo může na jeho příspěvky reagovat.

Tweety všude kam se podíváš

Dnes snad již není toho, kdo by nevěděl, co je Twitter. Pro pořádek však zmiňme alespoň základní info. Jedná se o tzv. sociální síť fungující na bázi mikroblogu. To znamená, že uživatelé mohou zveřejnit krátké zprávy – zvané tweety. Tato sdělení jsou omezena 140 znaky, což autory nutí ke stručnosti a výstižnosti. Čtenáři tak bez zbytečného protahování rychle zjistí, o čem daný tweet pojednává. Díky daným parametrům se velmi často stává, že některé tweety naberou téměř virálního rozměru, aneb například satira, popř. komentáře k aktuálním politickým tématům se šíří rychlostí blesku.

Jak se zbavit otravných jedinců?

Tweety jsou zobrazeny na profilu autora a na zdi jeho odběratelů. Zde může veřejnost krom běžného čtení jednotlivý příspěvek obohatit o svůj komentář. Ne vždy uživatelé jednají v rámci slušnosti či etických zásad. Což je problém číslo jedna. Ten druhý souvisí s četností jednotlivých tweetů. Zkrátka a dobře někteří uživatelé tweetují příliš často, což může lehce obtěžovat. I s tímhle však tvůrci počítali. Nabízejí proto hned několik možných řešení.

Již dříve bylo možné blokovat účty, což jednoduše znamenalo, že přestanete vidět své příspěvky navzájem. Později společnost přišla s funkcí tlumení, díky kterému bylo možné daného uživatele sledovat, avšak tweety, které publikoval, zůstaly skryty. Celkem praktické, avšak v rámci měnících se potřeb uživatelů nedostatečné.

Nová funkce omezuje komentování a rozšiřuje předchozí možnosti restrikcí

Novinkou letošního roku je funkce umožňující autorovi ovlivnit, kdo bude moct daný tweet komentovat. Na výběr je hned ze čtyř možností. První, tzv. funkce Global představuje současný stav, tedy je možné, aby komentář připojil kdokoliv. U druhé (varianta Group) mohou komentovat pouze ti, které sledujete nebo které v příspěvku zmíníte. Třetí variantou je Panel. Ten připouští reakci pouze osob zmíněných v příspěvku. Poslední možnost nazývají vývojáři jako Statement, respektive díky ní můžete zamezit jakémukoliv komentáři.

Dle prohlášení Twitteru má nová funkce za úkol dosáhnout větší kontroly nad vlastním účtem, zároveň ale dává prostor zveřejňovat citlivá či nepravdivá témata, na která nikdo nebude mít možnost reagovat, což se může jevit jako značně komplikované řešení. Inu, uvidíme. Teprve čas ukáže, jak bude tato novinka úspěšná.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”