• Domů
  • Blog
  • Twitter chtěl masově odstranit účty, narazil však na odpor uživatelů
Twitter

Twitter chtěl masově odstranit účty, narazil však na odpor uživatelů

  • 09. 12. 2019
  • Ostatní

Twitter se potýkal s vlnou nevole mezi svými uživateli, která reagovala na velkou prosincovou čistku účtů neaktivních poslední půlrok. Patří sem totiž také profily zesnulých zobrazující poslední památku na ně. Společnost proto mazání pozastavila, dokud nevymyslí, jak tyto profily zachovat.

Původní plán

Hlavním záměrem Twitteru bylo zbavit se všech účtů, jež byly v posledních šesti měsících neaktivní. Ty totiž nesplňují podmínky evropského nařízení GDPR, které je třeba majitelem odsouhlasit. Pokud se nikdo na profil dlouhodobě nepřihlásí, společnost tento souhlas získá jen těžko. Kvůli GDPR měla akce začít v Evropě, poté by následovalo rozšíření do zbytku světa. Původně měli být pasivní účastníci nejprve informováni e-mailem, a teprve potom by byl jejich profil zrušen.

Dalším důvodem tohoto kroku bylo také vytvoření většího pohodlí pro nové potencionální uživatele. Existuje totiž hned několik milionů neaktivních účtů, které zbytečně blokují uživatelská jména. Ty by mohli využít nově příchozí. Odstranění mělo tento problém vyřešit.

Nespokojení uživatelé akci přerušili

Přes všechna pozitiva, jenž mělo mazání přinést, sociální síť se potýkala s vlnou odporu ze strany svých uživatelů. Způsobilo ji vědomí, že součástí této rozsáhlé akce by byly také profily zesnulých. Jejich poslední myšlenky, postoje či názory by tak nadobro zmizely. Twitter přiznal, že toto opomenul vzít v úvahu a dal protestujícím za pravdu.

Mazání odloženo, nikoli zrušeno

Kvůli protestům došlo k odložení na dobu neurčitou. Twitter však vzkazuje, že k němu určitě dojde s cílem uvolnění nefunkčních nicků. Upřímně, vymyslet originální jméno při 145 milionech aktivních a dalších několika milionech neaktivních profilů může být vcelku obtížné. Proto společnost „mazací“ akci neruší, ale pouze ji odkládá do té doby, než zjistí, jak zachovat účty zesnulých.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”