• Domů
  • Blog
  • TikTok údajně zneužívá data svých uživatelů, čelí žalobě
TikTok obrázek 2020

TikTok údajně zneužívá data svých uživatelů, čelí žalobě

  • 18. 12. 2019
  • Ostatní

TikTok je rozsáhlá sociální platforma umožňující sdílení krátkých videí. V USA teď čelí žalobě kvůli zneužívání dat svých uživatelů. Tajně prý poskytuje Číně velké množství údajů, které slouží cílené reklamě. Provozovatelé sítě to odmítají.

Aplikace TikTok

O platformě TikTok jsme na našem blogu už psali. Slouží k vytváření a následnému sdílení krátkých zábavných videí napříč celým světem. Za jejím vývojem stojí společnost ByteDance sídlící v Pekingu. Využívá ji více než půl miliardy lidí po celém světě. V USA se stala jednou z nejstahovanějších sociálních sítí poslední doby. Právě tady ale začíná problém.

Nyní čelí soudní žalobě

Vše odstartovala žaloba studentky Misty Hongové z Kalifornie, která si aplikaci sice stáhla, ale uživatelský účet již nevytvořila. Pouze zadala své telefonní číslo, na jehož základě aplikace sama účet o několik měsíců později vytvořila. Studentka do aplikace sice nahrála videa, ale nechtěla je publikovat. Přesto byly zaslány do dvou čínských technologických firem – Alibaba a Tencent. K této žalobě se postupem času začali přidávat další uživatelé, kteří společnost obviňují taktéž ze zneužití dat.

Dále je ByteDance žalován kvůli podezření z prodeje shromážděných informací pro účely cílených reklam. Existuje také podezření, že tuto firmu vlastní stát, což vede k ještě závažnějšímu podezření. Údajně platforma také odstraňuje příspěvky poškozující Čínu.

Společnost všechna nařčení popírá. A to i přes údajně prokazatelné důkazy, kdy došlo ke smazání příspěvku influencerky Ferozy Azizové, která stát kritizovala za jednání s Ujgury. Šéf bezpečnosti TikToku uznal, že došlo k pochybení, neboť video odstraněno být nemělo.

Nové bezpečnostní riziko?

TikTok se tak stává další bezpečnostní hrozbou (zejména pro Spojené státy) z Číny. V minulosti byl za rizikový označen Huawei nebo ZTE. Je to náhoda nebo Čína skutečně špehuje?

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”