• Domů
  • Blog
  • TikTok efekty. Jak je správně používat?
TikTok efekty. Jak je správně používat?

TikTok efekty. Jak je správně používat?

  • 21. 09. 2020
  • Ostatní

Pro uživatele TikToku, sociální sítě založené na sdílení krátkých zábavných videí, jsou efekty denním chlebem. Co si však má počít člověk, který je v online světě naprostým nováčkem? V dnešním článku si ukážeme, jaké máte možnosti ozvláštnění vašeho příspěvku a jak je použít.

Co to vlastně takové TikTok efekty jsou?

Efektem se myslí grafický filtr, který překryje původní obraz a určitým způsobem ho zpestřuje. Existují dva základní typy – „filter effects“, které mají jméno a dají se podle něj na TikToku dohledat (tento typ nejčastěji pracuje s vaším obličejem podobně jako filtry na Instagram Stories nebo Messengeru), a „time effects“, dodatečné grafické efekty. Těch existuje celá řada – na video můžete přidat různé ohňostroje, peří, padající listí, květy, kouř a mnoho dalšího.

Jak používat tzv. „filter effects“?

První možností je najít na TikToku jeden z efektů, který upraví váš obličej – to můžete udělat buď tak, že do vyhledávače zadáte jméno hledaného, nebo můžete zkrátka brouzdat a dostat se k příspěvku, který používá zajímavý filtr. V každém případě se dostanete na cizí příspěvek obsahující ikonku žluté kouzelnické hůlky v levé části displeje, u které je napsán název. Pokud na ni ťuknete a poté zvolíte červenou ikonu s kamerou, dostanete se ke svému fotoaparátu, kde budete moci nahrát video s danou úpravou. Následně získáte přístup k dalším úpravám příspěvku, kde můžete použít různé barevné filtry a efekty, tzv. „time effects“, o kterých bude řeč níže. Ke známým jménům mezi „filter effects“ patří například smileme, Split Screen 2, TikTok Polaroid nebo Fiery Eye.

S „time effects“ můžete popustit uzdu své fantazii

Sociální síť vám také dává možnost použít grafické filtry, které přidáte na již existující video při jeho úpravách. Může jít buď o video používající výše zmíněné „filter effects“, nebo o klip bez nich, na tom vůbec nesejde. V případě, že si přejete takovýto „časovaný efekt“ použít, vyberete při úpravách videa druhou ikonu zleva, která vás dostane do nabídky nepřeberného množství barevných filtrů. Pro použití musíte podržet kulatou ikonu zvoleného a držet ji tak dlouho, jak ji chcete na váš klip aplikovat (odtud pochází pojmenování „time effects“). Video se pod filtrem začne přehrávat, takže dobře vidíte, jak bude nakonec váš klip vypadat. Ikonu můžete kdykoliv pustit, není tedy žádný problém skrýt pod barevnou roušku jen polovinu klipu. Dokonce si můžete vybrat úplně jiný a použít ho na druhou část videa, stačí si opět vybrat z nabídky a podržet ikonu. Dobré je ale počítat s tím, že efekty jen tak naskládané za sebou bez jakéhokoliv přechodu nebo rozmyslu nevypadají příliš hezky. Je zkrátka dobré předem promyslet, kdy a co použijete. Máte samozřejmě možnost si váš budoucí příspěvek přehrát a podívat se, jak dosavadní úpravy vypadají, a také můžete vrátit krok zpátky (pomocí šipky zpět, která se nachází na pravé straně displeje). Takto máte možnost přidávat na video „time effects“, jak se vám zlíbí, a upravovat příspěvek, dokud s ním nebudete maximálně spokojeni.

Dostali jsme se ke konci článku – toto byly efekty na TikToku ve zkratce. Tak hodně štěstí, nyní editaci videa určitě zvládnete.

O autorovi
Kateřina Bílková
Kateřina Bílková Redaktorka

Mám moc ráda dechovku, svou flétnu, evoluční teorii a poezii. Jsem z venkova a ráda na tom hledám pozitiva. Odmala jsem chtěla psát. Od té doby se změnila moje gramatika a písmo, sen však zůstal.