• Domů
  • Blog
  • Tesla ohromila svým Cybertruckem
Tesla elektromobil

Tesla ohromila svým Cybertruckem

  • 02. 12. 2019
  • Ostatní

Průkopník ve světě elektromobilů – společnost Tesla – představila svůj nejnovější vůz. Je jím neobyčejný elektrický pick-up Cybertruck, jenž už při svém uvedení ohromil veřejnost nejen vzhledem, ale také funkčností natolik, že společnost nasbírala během tří dnů dvě stě tisíc objednávek. A to i přes drobné faux paus během předváděčky.

Nadčasový sci-fi design

Hned první věc, která zaujme či přímo šokuje, je samotný design vozidla. Ten se od ostatních vozů (nejen těch elektro) odlišuje naprosto zásadně jednoduchostí a zvláštní ocelovou konstrukcí, jež vozidlu dodává nádech sci-fi. Konstrukce dokáže odolat mnoha druhům poškození, což potvrzuje použití tohoto materiálu u vesmírných raket. Podobně měla být odprezentována také pancéřová okna. Zde ale test moc lichotivě nedopadl, protože obě okna byla rozbita až překvapivě snadno. Společnost to stálo ztrátu v podobě poklesu akcií o šest procent.

Zájemci mohou vybírat ze tří variant Cybertrucku. Každá obsahuje jiný počet elektromotorů, základní varianta disponuje pohonem pouze zadních kol. Cena se samozřejmě odvíjí od počtu těchto elektromotorů. Začíná na 39 900 dolarech, střední varianta stojí 49 990 a vrcholná pak 69 990 USD.

Nečekaný zájem

I přes drobné faux paus během předváděčky společnost bezprostředně po ní nasbírala kolem 200 tisíc předobjednávek. Majitel firmy Elon Musk na sociálních sítích uvedl přesné rozložení objednávek, kdy největší zájem (42 %) veřejnost projevila o zlatou střední cestu, která obsahuje dva elektromotory. O pouhé procento méně pak bylo objednávek nejdražší třímotorové verze. A jen 17 % lidí se rozhodlo pořídit si základní verzi s jedním elektromotorem.

Ačkoli může elektromobil z počátku působit těžkopádným dojmem, při testu rychlosti ohromil, když zvítězil nad modelem Porsche 911. Zrychlení vozidla je 2,9 sekundy, celkový dojezd se opět liší dle variant. Základní verze uvádí dojezd 400 km, druhá 480 km a třetí až 800 km.

Užitečné i výjimečné vlastnosti

Jelikož patří do skupiny pick-upů, musí zvládnout také práci v podobě přepravy nákladu. I v tomto ohledu by měl být úspěšný – korba unese maximálně 1,5 tuny, za sebou pak utáhne 6 tun nákladu. Pohodlnou jízdu zajistí speciální podvozek, který se dokáže přizpůsobit každému terénu.

Každý, kdo si vůz takto zarezervoval, musel ihned zaplatit jistinu ve výši 100 dolarů, což je oproti předchozím modelům velmi nízká částka. Sériová výroba vozidel začne ke konci roku 2021, takže první majitelé se v nich projedou nejdříve v roce 2022.

Za příplatek si pak majitelé Cybertrucku mohou pořídit speciální čtyřkolku nazvanou Cyberquad nebo své vozítko opatřit solárními panely, jenž umožní prodloužení celkového dojezdu až o 25 km.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”