Telegram navždy zdarma?

Telegram navždy zdarma?

  • 07. 03. 2021
  • Ostatní

Telegram coby ruská alternativa slavnějšího Whatsappu se jeví jako bezpečnější možnost online komunikace. Na rozdíl od ostatních obdobných aplikací byl stále reklamou nepolíben. Bude to platit i v budoucnu?

Telegram z Ruska se sídlem v Dubaji

Služba Telegram vznikla jako komunikátor doplňující sociální síť VKontakte (označována jako ruská obdoba Facebooku) již v roce 2013. A protože šlo od samého počátku o dobře zabezpečenou aplikaci, začali jejích služeb bohužel využívat i organizace, které se pohybovaly za hranou zákona. Ačkoli vývojáři ihned zablokovali kanály, které dané organizace používaly, ruská vláda již v Telegramu viděla hrozbu a její zakladatel Pavel Durov byl nakonec nucen z Ruska odejít. Nyní se službou sídlí v Dubaji.

Lepší než Whatsapp?

Jak jsme již výše zmiňovali, Telegram lze přirovnat ke slavnějšímu Whatsappu, který vlastní gigant Facebook. Na rozdíl od něj ale jde o cloudovou službu, což znamená, že je dostupná z více zařízení, takže ztrátou či zničením zařízení o komunikaci nepřijdete. Kapitolou samo o sobě jsou pak reklamy. Ty ve Whatsappu vyskakují na mnoha místech, přičemž jsou cíleny přímo na uživatele. Oproti tomu byla služba Telegram od svého vzniku reklamou nepolíbena, takže jsme nenarazili na jediný náznak monetizace. To se ale k nelibosti uživatelů má brzy změnit.

Chaty stále bez reklam

Daný záměr nepřijala veřejnost zrovna nejlépe – vždyť právě díky odlišnému přístupu mnozí uživatelé Telegram preferovali před již zmíněnými alternativami. Pavel Durov ale všechny uklidňuje tím, že na rozdíl od konkurence nebude používat nasbírané informace o uživatelích k cílení reklamy, ale pouze k danému kanálu přiřadí tu, která bude žánrově odpovídat. Navíc konstatuje, že přímo chaty reklamy obsahovat nikdy nebudou.

Mimo tuto možnost Durov s vývojáři připravuje další možnosti, jak aplikaci monetizovat. Zde patří například zavedení funkce darování peněz nebo placení předplatného, které by pokrylo náklady spojené s provozem sítě. Zkrátka – nic nikdy není zadarmo napořád.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”