• Domů
  • Blog
  • Telefon nebo tablet? Microsoft představuje Surface Duo
Telefon nebo tablet? Microsoft představuje Surface Duo

Telefon nebo tablet? Microsoft představuje Surface Duo

  • 27. 09. 2020
  • Ostatní

Svět technologií jde stále dopředu a nám už prostě nestačí mít zvlášť chytrý telefon a tablet. Uživatel chce jedno zařízení, které dokáže splnit požadavky obojího. Své štěstí proto znovu zkouší také Microsoft, kterému se na prodejním poli se smartphony v minulosti nedostalo velkého ohlasu.

Dva telefony? Jeden tablet?

Surface Duo prošel několikaletým vývojem, až byl nakonec loni v říjnu představen coby skládací telefon. Než ale konečně došlo k jeho vypuštění na trh, uběhl téměř celý rok. Vzhledově připomíná knihu – dva telefony spojené kloubem, který lze otočit o 360°. Každý displej má úhlopříčku 5,6 palců a dokáže zobrazovat rozdílné aplikace. Nebo si můžete zvětšit jednu na oba displeje, ovšem musíte počítat s rušivým elementem uprostřed.

Zastaralá výbava?

Vzhledem k ročnímu zpoždění bude nejspíš zařízení obsahovat loňský procesor Snapdragon 855, jehož největší nevýhodou zřejmě zůstává to, že nepodporuje 5G sítě, což je v současnosti mezi přístroji podobného typu ne moc obvyklé. Operační paměť 6 GB a úložiště 128 nebo 256 GB představuje spíše průměr, konkurence totiž láká až na dvojnásobné hodnoty. Chybět bude pravděpodobně NFC, tudíž s telefonem nepůjde platit. Kapacita baterie nebude taktéž jedna z nejlepších, dosahovat by měla 3577 mAh. Pokud používáte dvě SIM karty, budete se nejspíš muset spokojit s tím, že ta druhá bude eSIM. A jak je na tom fotoaparát? Výrobce původně sliboval nejvyšší kvalitu, nicméně plánovaný objektiv o světelnosti f/2 a rozlišením 11 MPx zase není ničím extra ve srovnání s konkurencí.

Do stejné řeky dvakrát nevstoupíš?

Microsoft se na trh s chytrými telefony již snažil prorazit v minulosti prostřednictvím řady Lumia. A nedopadlo to tak úspěšně, jak možná výrobce čekal. O tom, zda si tentokrát povede líp, se necháme překvapit. Kromě výše zmíněných nedostatků, je zde i ten nejpodstatnější – cena. Základní model vyjde na 38 tisíc korun, řada s větší pamětí pak bude stát přes 40 tisíc. MS chce zařízení dále vylepšovat podle připomínek uživatelů. Tak uvidíme, jak si nový model na trhu nakonec povede.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”