• Domů
  • Blog
  • Super rychlé nabíjení od Xiaomi
Super rychlé nabíjení od Xiaomi

Super rychlé nabíjení od Xiaomi

  • 29. 10. 2020
  • Ostatní

Zná to asi každý z nás – jdete ven, do práce, školy či za zábavou a na poslední chvíli si vzpomenete, že váš mobil je téměř vybitý. Alespoň na chvilku jej tedy připojíte k síti, každé procento se totiž může hodit. Tento příběh ale již brzy může být minulostí – vývoj ultrarychlého nabíjení postupuje vpřed.

Kdo dá víc?

Každý výrobce sází na něco jiného. Pro některé představuje nejdůležitější část chytrého telefonu fotoaparát, jiný klade důraz na nevšední funkce. Zdá se však, že především firmy z východu přitahuje ultrarychlé dobíjení telefonů. Po výrobci Oppo představujícím špičku v této oblasti a jemu přidružené společnosti Realme se přidává také Xiaomi. Zatímco první dva přišli s možností nabíjet baterii s 125 W, Xiaomi nabízí výkon 120 W. Nové adaptéry tak slibují nadměrnou sílu, která by měla snadno překonat přehřívání a zajistit plné nabití telefonu v řádech několika desítek minut.

80W prototyp

Jen pro představu – aktuálně nabíječky dosahují většinou 30 až 50 W, takže výkon 120 W zní opravdu skvěle. Společnost Xiaomi sice uvedla, že zařízení dosahující těchto hodnot zatím není zcela připraveno, protože je třeba ještě vychytat pár much, ale jistý pohled do budoucnosti přece jen nabídla. Zde se bavíme o prototypu bezdrátové nabíječky s výkonem 80 W. Pokud se budeme pohybovat v číselných hodnotách, tak k nabití baterie o kapacitě 4000 mAh dojde již za 19 minut, polovinu by zvládla za minut 8. A co víc. Daný model by se měl již příští rok objevit v nadcházející řadě vlajkového modelu telefonu Xiaomi Mi 11.

Rychlejší = lepší?

Ačkoli výkon nad 100 W zní velmi lákavě, přece jen je třeba zmínit i některé možné nedostatky. Stále větší výkonnost totiž vede ke zvětšování nabíjecího adaptéru, takže při převozu musíme počítat s tím, že už jej do kapsy jen tak nedáme. Závažnějším problémem je pak skutečnost, že takto rychlé dobíjení značně opotřebovává články baterií. A právě kvůli tomu je zatím ve hvězdách, zda se takto rychlých nabíječek v brzké budoucnosti dočkáme.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”