• Domů
  • Blog
  • Spotify a reklama v podcastech. Nové cílení pomůže inzerentům
Spotify reklama v podcastech

Spotify a reklama v podcastech. Nové cílení pomůže inzerentům

  • 24. 02. 2020
  • Ostatní

Streamovací aplikace Spotify nabízí služby z oblasti hudby. Kromě samotného streamování vsadila na podcasty, jež loni ve velkém nakoupila. Nyní tohoto úspěchu hodlá využít. Oznamuje, že nasbíraná data o svých uživatelích použije k cílení reklamy.

Je libo podcasting?

Co si vlastně představit pod samotným slovem podcasting? Zjednodušeně řečeno jde o několik audioinformací (v tomto případě písniček), které jsou sdruženy do několikaminutového seriálu. Lze jej přirovnat vlastně k poslechu rádia, kde hraje jedna písnička za druhou, občas do toho vstoupí reklama či moderátor. Podcasting ale má velkou výhodou, a to, že si člověk sám vybere, co bude poslouchat.

SAI – reklamy na míru

Streaming Ad Insertion (SAI) je reklamní platformou firmy Spotify, kterou nyní společnost spouští. Hlavním cílem SAI je zúročení vkladů, které byly vloženy do loňského masového nákupu podcastů a to formou zisků z reklam. Ty zatím budou pouze u originálního obsahu firmy, posléze dojde k rozšíření o podcasty třetích stran. Kvůli lepšímu přijetí, reklamu bude číst přímo moderátor podcastu.

Čím se tato reklamní platforma bude lišit od současných reklam? Správnou odpovědí je cílení. K tomu využije data nashromážděná z profilů svých posluchačů a také z jejich chování během poslechu. To vše v reálném čase. Stažených epizod se tato novinka týkat nebude, zde bude vložena dosavadní necílená reklama.

A co GDPR?

Mnozí uživatelé by se mohli začít obávat o své soukromí. Společnost ujišťuje, že bude jednat striktně v rámci pravidel GDPR. Veškerá data, která zadavatelům poskytne, budou anonymizovaná. Pokud ani tomuto ujištění uživatel nevěří, může přímo ve svém profilu cílené reklamy jednoduše zakázat.

O tom, že taková forma reklam se Spotify skutečně vyplatí, mluví čísla již dnes. Reklama v podcastech údajně ovlivňuje více než 80 % posluchačů. A to už je slušná účast, nemyslíte?

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”