• Domů
  • Blog
  • Robot prodal první obraz. Vydělal víc než Picasso
Robot

Robot prodal první obraz. Vydělal víc než Picasso

  • 01. 12. 2018
  • Ostatní

    Člověk se neustále snaží usnadnit si život, a proto vymýšlí nové a nové technologie. Od automatizace se lidstvo přesunulo k autonomním systémům, a ty pomalu nahrazuje umělá inteligence (ve zkratce AI, tedy Artificial Intelligence). Tu můžeme vysvětlit jako schopnost počítače řešit úlohy, které člověk prozatím zvládá lépe. Za významný krok kupředu můžeme považovat první vydražený obraz, který nevytvořil nikdo jiný než robot.

    Dílo za miliony

    Obraz dostal název Portrét Edmonda Belamyho. Vznikl v dílně tří mladých umělců z francouzské skupiny Obvious. Jde o první dílo vytvořené AI, které se dostalo do aukce. Vydražená částka 9,8 milionů korun překonala dílo Andy Warholla a vyrovnala se i Picassovi. Robot tak porazil největší světové umělce jediným vstupem do aukční síně.

    Robot nebo člověk?

    Dílo je spojením instrukcí mladých umělců a práce robota. Obvious při práci využili veřejně známý algoritmus GAN. Díky němuž si AI dokáže osvojit prvky konkrétního stylu pouhým nahlížením na tisíce různých vzorků a následně aplikovat daný styl na jakýkoliv předmět. Obraz vznikl použitím dat z 15-ti tisíc portrétů malovaných v rozmezí od 14. do 20. století. Výsledkem je “korpulentní gentleman” s tmavými šaty, bílým límečkem a nejasnými rysy obličeje. Portrét autor podepsal jak jinak než algoritmem. Je nutné upozornit, že nejde o žádnou novinku. S algoritmem dlouhodobě pracuje například i Robbie Barrant, inovátor v této oblasti, který se zaměřuje na nahá těla.

    Bude člověk nahrazen?

    Bylo jen otázkou času, kdy se robotizace přesune od samoobslužných pultů a autonomních vozidel i do umění. Tak co, myslíte, že stroj může nahradit člověka i v této oblasti? Sami strůjci obrazu tvrdí, že ne. AI ale dokáže obohatit uměleckou scénu a dát jí nový rozměr. Postoj k použití umělé inteligence bývá často ovlivněn holywoodskou produkcí, která nám servíruje nepřeberné množství katastrofických filmů. Ale místo vymýšlení černých scénářů bychom se spíš měli zaměřit na to, jak AI využívat, aby nám šetřila čas. Třeba v japonských nemocnicích už dnes potkáte robotickou medvědí zdravotní sestru, která pomáhá s podáváním léků.

    Člověk byl měl tvořit, vymýšlet a hledat nové způsoby, jak něco udělat lépe. Pokrok nezastavíme. Nejsme hloupí. Ale měli bychom být obezřetní. Doufejme, že nám instinkt pomůže posouvat technologii kupředu bezpečnou formou.

    O autorovi
    Bc. Natálie Zelinková
    Bc. Natálie Zelinková Stážista

    Studentka bezpečnosti se zálibou v marketingu, tanci a dobré kávě. Když zrovna necvičím, nestuduju, nestážuju nebo nelítám po světě, tak píšu o tom, co se děje a co se mi honí hlavou. Snažím se žít svůj život jako příběh, který stojí za to vyprávět. Škoda, že den má jen 24 hodin.