QR kód

QR kód slaví 25 let

  • 01. 11. 2019
  • Ostatní

    Věřili byste, že je to už čtvrtstoletí, co světlo světa spatřil první QR kód? Byl vynalezen v Japonsku pro potřeby automobilové společnosti Denso. Tuto technologii si postupem času oblíbil celý svět.

    Tajemství úspěchu

    Od doby vzniku QR kódu uplynulo již pětadvacet let. Jeho obliba s rozšiřujícími se možnostmi použití stále stoupá. Dnes se dá využít prakticky kdekoliv: k platbám, k otevření internetové stránky či k zaplacení faktur. Nalézt ho lze také na letenkách, jízdenkách, vstupenkách, etiketách potravin a tak dále.

    Úspěch této technologie spočívá v jednoduchosti, rychlosti, spolehlivosti a také velmi nízkých nákladech. Kód lze snadno přečíst, i když je vzhůru nohama, pomuchlaný nebo neúplný. Navíc dokáže uložit jakoukoliv textovou informaci o čtyřech tisících znacích nebo sedmi tisících čísel, což představuje oproti klasickým dvanáctimístným čárovým kódům skutečně rozdíl.

    Jak to celé začalo?

    QR kódy vznikly vylepšením těch klasických čárových, do nichž se nevlezlo tolik informací, kolik japonská automobilová firma Denso potřebovala. Proto dva tamní vývojáři Takayuki Nagaya a Masahiro Hara začali vymýšlet propracovanější technologie. Skutečně se jim to povedlo – v roce 1994 vznikl unikátní kód schopný nést mnohem více informací než ten klasický.

    Jak QR kód funguje?

    Zkratka QR vznikla z anglických slovíček Quick Response, tedy česky “rychlá odezva”. Představuje jakýsi tečkovaný čtvereček nesoucí poměrně velké množství dat. K jejich přečtení není třeba vlastnit žádnou extra čtečku. Postačí mobilní telefon s fotoaparátem a speciální aplikací, která umožní nasnímání kódu a rozkrytí textu. Dnes už nejsou výjimkou telefony, které tuto čtečku mají ve standardní výbavě.

    O velkém potenciálu, jenž tato technologie má, napovídá její široké využití v Číně. Zde je totiž součástí každodenního života. Spousta lidí si život bez něj dokonce ani neumí přestavit. Inspirujeme se také a obklopí nás na každém kroku tyto zvláštní čtverce?

    O autorovi
    Soňa Hlaváčová
    Soňa Hlaváčová Redaktorka

    “Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”