Český Netflix

Přivítejte český Netflix

  • 18. 10. 2019
  • Ostatní

Netflix je jedním z největších poskytovatelů streamovaných videí. Funguje na bázi předplatného, a ačkoli u nás je již nějakou dobu dostupný, nenabízel dostatečné množství videí v češtině. A ani samotná aplikace neuměla česky. To vše je ale nyní minulostí.

Neoficiální zdroje měly pravdu

Datum zavedení české verze Netflixu nebylo předem stanoveno. Avšak nasvědčovaly tomu stále více se šířící tamtamy. Všechny byly neoficiální, ale jak se ukázalo, důvěryhodné. Česká mutace Neflixu totiž byla spuštěna 11. října.

Indikátorů nebylo zrovna málo. Nejzřejmější byl stále rostoucí zájem Netflixu o česká dabingová studia. Těm se rychle hromadily zakázky. Netflix se jednoduše snažil o vytvoření široké nabídky filmů pro české fanoušky. Také se společnost soustředila na nákupy filmů přímo z naší produkce.

Dalším náznakem bylo chování konkurenčních společností. Ty nabízely sledování filmů výrazně levněji. Příkladem je třeba HBO, která kromě nízké ceny nachystala na konec října spoustu filmových premiér. Před časem se navíc objevily pracovní inzeráty poptávající pracovníky pro Netflix v českém zastoupení. Právě tito lidé mají nyní pomoct při růstu českého webového rozhraní.

Český dabing, naše filmy i appka v mateřštině

I přes množství zmíněných důkazů, stále šlo pouze o určité indicie. Prvním skutečným poslíčkem byla zpráva z 2. října: Aplikace Netflix mluví česky. Na webu se objevily české popisky filmů či seriálů. Jednalo se však o první testovací verzi naší mutace. Názvy filmů byly obohaceny o český překlad, který však nebyl vždy úplně výstižný a diváci občas tápali, o jaký snímek se jedná. V nastavení ale stále zůstala možnost ponechat si Netflix v angličtině.

Otočilo se však pár dní, beta verze je minulostí a Netflix umí plynně česky a navíc je bohatší o více než 70 oblíbených českých filmů. Dále si společnost klade za cíl nabídnout svým divákům mezinárodní populární filmy či seriály s českým dabingem. Těmito kroky si Netflix otevřel cestu do nové cílové skupiny – dobrá práce.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”