• Domů
  • Blog
  • Příští rok se nedočkáme nového balíčku emoji. Důvodem zpoždění je koronavirus
Příští rok se nedočkáme nového balíčku emoji. Důvodem zpoždění je koronavirus

Příští rok se nedočkáme nového balíčku emoji. Důvodem zpoždění je koronavirus

  • 26. 04. 2020
  • Ostatní

Je zvykem, že počátkem jara vydává nezisková organizace Unicode Consortium novou sadu emotikonů, s nimiž si pak můžeme zpestřit virtuální komunikaci. Protože je ale závislá také na práci dobrovolníků, kteří mají v souvislosti s pandemií koronaviru na starost důležitější věci, bude to letos trochu jinak.

Kdo by neznal emoji

V dnešní době jde o běžnou věc, kterou používají v denní elektronické komunikaci miliony lidí. Původem pochází z Japonska, odkud se emotikony rozšířily i do ostatních koutů světa. Protože jsou to různé obrázky představující velké spektrum nálad, činností nebo věcí, staly se pro komunikaci po síti velmi efektivním pomocníkem. Dokáží totiž výstižně doplnit větu či myšlenku nebo poukázat na sarkastický tón, který by si jinak příjemce zprávy mohl špatně vyložit.

Nová sada hlásí zpoždění

Běžný postup pro emisi nových smajlíků z dílny neziskové organizace Unicode probíhá každoročně stejně. V březnu vždy vyjde nová sada, která se začlení do nových zařízení většinou začátkem podzimu. Letošní balíček nesoucí pořadové číslo 13 je sice hotový, ale kvůli událostem souvisejícím s šířením nákazy koronaviru si budeme muset na nové emoji počkat. Spousta dobrovolníků, kteří by jinak na dalším vývoji pracovali, totiž dělají jinou (důležitější) práci. Proto Mark Davis hlásí odklad o půl roku. Novou sadu, která pak měla vyjít v březnu 2021, tedy můžeme očekávat teprve začátkem roku 2022.

A jsou vůbec smajlíci tak důležití?

Právě doba karantény je pro smajlíky velmi důležitá. Z důvodu preferované online komunikace jsme ochuzeni o řeč těla, mimiku i tón hlasu, což jsou všechno podstatné faktory sloužící k dorozumívání. Pomáhají nám dekódovat a správně pochopit větu, která může vyznít vícero způsoby podle toho, jaký tón osoba ji sdělující zvolí. Proto je jistě pozitivní zpráva, že dnes již existuje velké množství emoji , z nichž si můžeme vybrat toho nejvhodnějšího a náš vzkaz i trochu zpestřit.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”