• Domů
  • Blog
  • Potřebujete obejmout? Na Facebooku se objevily nové animované reakce
Potřebujete obejmout? Na Facebooku se objevily nové animované reakce

Potřebujete obejmout? Na Facebooku se objevily nové animované reakce

  • 23. 04. 2020
  • Ostatní

Speciální reakce patří k Facebooku již nějakou tu dobu. Pomocí jednoho kliknutí tak můžete dát najevo, jak na vás daný příspěvek emočně zapůsobil. Nové reakce vznikaly i v minulosti k příležitosti různých svátků. Pro zjednodušení ale tvůrci ponechali pouze základní. Facebook se nyní rozhodl přijít se dvěma novými.

Like už nestačil

Rozšíření druhů reakcí odstartoval vznik té první – palec nahoru neboli To se mi líbí. Protože ale v některých případech je kontroverzní dávat palec nahoru (rozvod, pohřeb, foto týraného zvířete), byť je toto gesto míněno jako vyjádření podpory, bylo potřeba jej trochu rozvinout. Prvním nápadem tvůrců tehdy bylo zařadit tlačítko opačné, které by vyjadřovalo nelibost. To by ale mohlo vést k nekonstruktivnímu kritizování, což může vyvolat v lidech negativismus, který by snadno mohl přerůst tvůrcům přes hlavu. Proto Facebook přišel s jiným řešením.

Vylepšená zpětná vazba

Aby byly reakce na jednotlivé příspěvky více adekvátní, vymysleli tvůrci hned několik možností, kterými se k příspěvku můžete vyjádřit. Jsou jimi To se mi líbí (Like), Super (Love), Haha (Haha), Paráda (Wow), To mě mrzí (Sad) a To mě štve (Angry). Testování před samotným spuštěním úspěšně proběhlo hned v několika zemích, tudíž jsou vítězná gesta srozumitelná a smysluplná pro všechny uživatele Facebooku.

Potřebujete obejmout?

K uvedené šestici v průběhu tohoto týdne přibude další možnost – je jí emoji objímající srdce. Novinka má vyjadřovat možnost objetí na dálku. Aktualizaci získává také Messenger, tedy komunikátor Facebooku. Ten nově nabízí srdíčko, kterým se dá reagovat na přijaté zprávy. Pokud jej dlouho podržíte, začne pulsovat a při dalším stisknutí zase přestane.

Jaký mají specifické reakce vlastně smysl? Každá jedna totiž znamená něco jiného – pokud někdo označí příspěvek srdíčkem, jistě přivítá další podobné. Naopak, pokud dá „Angry“, znamená to, že o věci podobného typu nemá zájem. A přesně k tomuto účelu mají sloužit – prostřednictvím označení dojde k hodnocení, na jehož základě se pak budou zobrazovat příspěvky či reklamy.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”