• Domů
  • Blog
  • Poskytuje Clubhouse citlivá data o uživatelích Číně?
Poskytuje Clubhouse citlivá data o uživatelích Číně?

Poskytuje Clubhouse citlivá data o uživatelích Číně?

  • 07. 03. 2021
  • Ostatní

Fenomén posledních několika týdnů Clubhouse zaznamenal nebývalý zájem. Nádech exkluzivity, který jeho tvůrci vytvořili díky nemožnosti jen tak se do něj registrovat, prostě táhne. Spolu s popularitou ovšem vyvstalo také jedno velké ale. Je aplikace pod správou Čínské lidové republiky?

Co je Clubhouse?

Clubhouse jako nová sociální síť zaujala především tím, jak je jiná. Nemůže se do ní registrovat jen tak každý, musíte mít pozvánku. Nejsou zde žádné zprávy, emotikony a podobné nástroje, známé z ostatních sociálních sítí. V rámci jednotlivých místností zde můžete komunikovat pouze na základě mluveného slova týkajícího se určitého tématu, přičemž celá komunikace nemá být nahrávána.

Citlivá data v Číně?

To ale prý nemusí být tak úplně pravda. Pracovníci kalifornské Stanfordovy univerzity totiž zjistili, že aplikace záznamy uchovává, takže k nim později poskytovatel sítě přístup mít může. A kromě něj také možná i čínský poskytovatel infrastruktury aplikace – společnost Agora. Ta má ze zákona povinnost v případě potřeby (ohrožení státu apod.) veškerá nashromážděná data poskytnout čínské vládě. Ohledně Clubhousu jde o ID uživatelů a místností a také samotné audio záznamy. V rámci přenosu identifikačních údajů byla navíc v kuloárech diskutována další znepokojující zpráva – jsou totiž údajně přenášeny coby prostý text bez šifrování.

Kde je pravda?

Společnost Agora nařčení odmítá s tím, že veškeré citlivé údaje, jako jsou profily uživatelů či audiozáznamy, sice ukládá, ale nikoliv na území Číny, nýbrž na serverech ve Spojených státech. Tudíž k nim čínská vláda nebude mít přístup ani v případě ohrožení. Ohledně nezašifrovaného přenosu identifikačních údajů se Clubhouse nechal slyšet, že zajištění ochrany soukromí uživatelů je velmi důležitou disciplínou, takže daná data budou co nejdříve patřičně zašifrovány. Nezbývá tedy než doufat, že všechny uvedené nedostatky budou jedinou kontroverzí, kterou o nové aplikaci zjistíme.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”