• Domů
  • Blog
  • Plastovou kartu nahradila aplikace PID Lítačka
MHD Lítačka Praha

Plastovou kartu nahradila aplikace PID Lítačka

  • 19. 12. 2019
  • Ostatní

    Dlouho slibovaná aktualizace aplikace PID Lítačka je konečně tady. Umožňuje cestujícím pražské MHD pohodlněji cestovat, protože už nepotřebují k předložení dlouhodobé jízdenky plastovou kartu. Nově stačí mobilní telefon.

    Dlouhá cesta k úspěchu

    PID Lítačka existuje už od loňského roku, dosud ale umožňovala pouze nákup krátkodobých jízdenek a zobrazení těch dlouhodobých – přičemž měla pouze informační funkci, nešlo ji využít pro účely odbavení. Po mnohých odkladech konečně došlo k potřebné aktualizaci, i když s téměř půlročním zpožděním. Od začátku prosince ji tak mohou využívat i cestující s dlouhodobými jízdními kupony.

    Předtím bylo možné prokázat se klasicky plastovou kartou Lítačka, platebními kartami Visa či MasterCard, In Kartou Českých drah nebo papírovou verzí jízdenky. Nyní lze jako identifikátor použít chytrý telefon, pomocí něhož se pro ověření dlouhodobého kuponu vygeneruje QR kód, který revizor naskenuje. Telefony s operačním systémem Android mohou využit také bezkontaktního NFC čipu.

    Když dojde šťáva

    V případě náhlého vybití telefonu budou revizoři vybaveni power bankami. Ty ale nebudou příliš platné, pokud u sebe dotyčný nebude mít svůj nabíjecí kabel. Zatím totiž není možné se prokazovat více než jedním identifikátorem (z důvodu možného zneužití při jejich sdílení). Vybití telefonu tak může cestujícího stát 50 Kč při dodatečném prokázání na doplatkové pokladně do 15 dnů. Jinak musí zaplatit plnou výši pokuty.

    Plány do budoucna

    Dopravní podnik plánuje nové aktualizace. Jednou z nich bude možnost nastavit více identifikátorů. Další pak bude souviset s možností nákupu dlouhodobé jízdenky přímo v aplikaci, stále je totiž nutné nákup provést na e-shopu a následně jej přiřadit. V budoucnu bude také možné plánovat cestu pomocí navigace, což umožní cestujícím další variabilitu.

    O autorovi
    Soňa Hlaváčová
    Soňa Hlaváčová Redaktorka

    “Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”