• Domů
  • Blog
  • Pixabay – fotobanka, která je zdarma
Pixabay fotobanka zdarma

Pixabay – fotobanka, která je zdarma

  • 28. 12. 2019
  • Podnikatelské postřehy

Fotobanka je místo, kde lze nalézt velké množství fotografií (či jiných grafických prvků) pro účely jejich použití na webových stránkách, bannerech či tištěných reklamách. Některé vizualizace jsou placené, jiné bezplatné (za určitých podmínek). Pojďme se tedy společně podívat na tu nejznámější free fotobanku.

Pixa by, Pixay nebo jak se tomu říká?

Za dobu naší praxe jsme postřehli mnoho alternativních názvů této populární služby: Pixa by, Pixy, Pixay nebo třeba Pixby. Bez ohledu na to, jak populární fotobanku zdarma nazýváte, všechny spojení vedou ke stejnému výsledku. Tedy k oblíbené zahraniční službě, která byla založena německými IT odborníky Hansem Braxmeierem a Simonem Steinbergerem a spuštěna 24. listopadu 2010. Obrovskou výhodou oproti jiným zahraničním fotobankám, které distribuují taktéž bezplatný obsah (a o kterých jsme již psali), je především to, že vyhledávání funguje v českém jazyce, což je v našich končinách opravdu velká deviza. Navíc převážná většina obsahu je dostupná ve vysokém rozlišení a hlavně se jedná o server, který poskytuje takzvané obrázky volně ke stažení, což z fotobanky Pixabay dělá jednu z nejoblíbenějších služeb daného druhu vůbec. Pojďme se však podívat, jak je to přesně s licenčním užitím.

Pixabay a licence. Fotobanka zdarma úřaduje!

Celkové užití lze rozdělit do dvou základních kategorií – přímé a nepřímé. To přímé představuje propagaci produktu či služby (jak jinak, než) přímou cestou. To znamená, že zde spadají fotky na webu, e-shopu či jiných projektech, jenž mají za úkol vytvořit reklamní kampaň či například branding produktu. Nepřímé využití pak slouží k tzv. obecné propagaci, tedy představuje spíše snahu zvýšení povědomí o značce nebo zde můžeme zařadit i volnočasové užití, tedy například obrázky k narozeninám, které se dají taktéž využít zdarma nebo třeba novoroční blahopřání.

Abychom tedy byli přesní, služba neposkytuje jen obrázky volně ke stažení, ale také videa, vektory či ilustrace. Veškerý obsah na Pixabay spadá pod licenci Creative Commons Zero (CC0) Public Domain (o které jsme již taktéž psali). CC0 umožňuje kopírování, upravování, distribuci či jiné zpracování bezplatně, neboť osoba vlastnící toto dílo se vzdala svých autorských práv. Celé dílo je tak možno bez problémů využívat legálně a to bez nutnosti získávání souhlasu majitele, uvádění zdroje původu či poplatků.

Pixabay licence

Chci být autorem. Není problém!

Kromě stahování, lze obsah také vkládat. K tomu je potřeba provést registraci, což ale není nic složitého. Stačí zadat uživatelské jméno, heslo a emailovou adresu. Svůj účet pak aktivujete pomocí odkazu, který dojde na uvedený mail. Samotným nahráním souboru do databáze se uživatel vzdává již zmíněných autorských práv, čímž vizualizace spadá pod licenci Creative Commons Zero. Právě kvůli tomuto volnému vkládání má služba svého profesionálního kurátora, jenž ručně přezkoumává všechny snímky po technické i legální stránce. Zároveň pak rozhoduje o jejich přijetí či odmítnutí.

Když obchodně, tak hledejte kvalitu a jednotu

Především u komerčního užití se nevyplácí důležitost vizualizací podceňovat, fotografie totiž mají obrovskou sdělovací hodnotu, přičemž získaná pozornost a zájem osoby si prohlédnout daný produkt či službu je vždy naprosto klíčovou záležitostí. Obsah pro komerční užití tedy vybírejte pokud možno v co nejvyšším rozlišení s důrazem na vizuální jednotu, tedy zrovna obrázky na Pixabay se dají stáhnout tak, aby do sebe pěkně zapadly. Například u nás na blogu se snažíme o určitý styl estetického vyjádření, který zapadá do designu stránek a občas free fotobanky taktéž využíváme.

Osobní užití je hračka

Obchodním potenciálem přednosti free fotobanky nekončí. Vizualizace lze použít i v osobním životě, například pokud hledáte obrázky k narozeninám zdarma, svátku či Vánocům naleznete zde obdivuhodné množství různých přáníček a věnování. Dalším možným využitím z nekomerční sféry jsou vizualizace pro ty nejmenší. Stačí trošku pohledat a otevře se vám paleta možností (od nejrůznějších omalovánek, ilustrací, kreslených pohádek). Pomocí daných vizualizací mohou i děti poznávat svět a např. s užitím tiskárny máte nespočet možností, jak obsah využít. Zkrátka a dobře možností je více než dost. A nebojte, i dětské obrázky pro nejmenší jsou samozřejmě ke stažení zdarma.

Ať najdete, co hledáte

Sečteno a podtrženo, komerční služby sice obsahují velké množství kvalitních fotografií, jejich ceny ale už tak přívětivé být nemusí. Obrázky z Pixabay jsou takový pomyslný základ, než se člověk začne dívat jinam. Zkuste tedy nejprve pohledat u tohoto freečkového giganta, třeba i díky našemu článku ušetříte nemalou sumu, kterou můžete reinvestovat jiným a tedy vhodnějším způsobem.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”