• Domů
  • Blog
  • Picjumbo – česká fotobanka zdarma
picjumbo.com - česká fotobanka zdarma

Picjumbo – česká fotobanka zdarma

  • 14. 06. 2020
  • Podnikatelské postřehy

Každý, kdo někdy tvořil webovou stránku, ji chce vyšperkovat do toho nejmenšího detailu. To je naprosto přirozené. Pro vylepšení vizuálu pak nejlépe poslouží obrázky. Kde ale sehnat kvalitní, když nechceme platit ani mít problémy s licencí? Skvělým řešením jsou takzvané free fotobanky, pojďme se tedy zaměřit na jednu z nich.

Česká fotobanka od českého autora

Mezi fotobanky zdarma, které umožňují stahovat obrázky tzv. „volně“ a to i pro komerční účely, patří projekt picjumbo, který byl založen v roce 2013 českým webdesignérem a fotografem Viktorem Hanáčkem.

Vše začalo, když bylo Viktorovi přibližně 15 let. Tehdy si vydělal první peníze za vytvoření webové stránky pro místní restauraci a chtěl danou činnost vykonávat i v budoucnu. Protože ale nechtěl každý měsíc začínat od nuly, rozhodl se, že svoji kreativitu uplatní coby web designer a freelancer. Začal podnikat prodejem grafických šablon, z nichž se nakonec dostal k fotografiím a jejich distribuci. Kvůli „nedostatečné kvalitě“ jej ale známé portály odmítly, tak se rozhodnul vytvořit vlastní projekt. Ostatně s Viktorem Hanáčkem jsme dělali minulý rok rozhovor přesně na tohle téma.

Free fotobanka, která však původně nebyla úplně free

Dnes to zní možná trošku neuvěřitelně, ale portál začínal pouze s 25 fotografiemi. Jak už to však bývá, postupem času popularita strmě rostla a s tím i kvantita vizuálního obsahu. Je však nutné zmínit, že picjumbo vlastně původně vzniklo jako placený web, na němž byly obrázky volně ke stažení a to v nejvyšší kvalitě za příznivý poplatek $1.99. Protože ale stránky dříve nikdo neznal, bylo třeba je nejprve dostat mezi širší publikum. Reklamní náklady byly ale příliš vysoké, což vedlo k přehodnocení původního záměru a konec konců i k naprogramování bezplatné verze stránek, která je dodnes aktuální. Paradoxně právě to, že obrázky jsou ke stažení zdarma, zaúčinkovalo mezi lidmi jako reklama naprosto nejlépe.

picjumbo.com - česká fotobanka zdarma

Obrázky ke stažení zdarma nejsou vždy pravidlem

Free fotobanka je místem, kde se nachází velké množství vizuálního obsahu, který může uživatel stahovat zpravidla bez poplatku. Vše funguje velmi jednoduše, stačí do vyhledávání na daném portálu zapsat klíčové slovo či slovní spojení, s jehož pomocí dojde k zobrazení hned několika variant, z nichž lze vybírat. Avšak pozor, není tomu tak vždy. Nejprve je nutné pečlivě prostudovat licenční ujednání každého portálu zvlášť. Některé licence například umožňují využití vizuálního obsahu pouze při splnění určitých podmínek, jako je například uvedení odkazu na stránky autora, získání jeho souhlasu, časté bývá i použití pouze pro nekomerční účely a tak dále. Pokud si nejste jistí, stahujte pouze licenční označení Creative Commons Zero (Public Domain), které umožňuje bezplatné užití i v komerční sféře.

Jak to funguje dnes?

Převážná většina fotografií pochází z rukou autora, rozhodně to ale nebrání příspěvkům od ostatních. Na e-mail je možné zaslat vizuální materiál, jehož kvalitu a autenticitu před zveřejněním Viktor Hanáček vlastnoručně zkontroluje. A jak to funguje v praxi pro koncového uživatele? Celkem jednoduše. Samotná stránka je v angličtině, také klíčová slova je nutné zadávat v tomto jazyce. Důvod je jednoduchý – zacílení na mezinárodní trh. To však našinci nebrání vybrat z tisíců obrázků, které jsou ke stažení zdarma, stačí doopravdy základní znalost cizího jazyka. Drtivá většina fotek je free, respektive je osazena volnou licencí, avšak je možné zakoupit i prémium členství, které umožňuje přeci jen širší výběr. Každopádně když ale srovnáme kvalitu, dostupnost a šíři portfolia, můžeme s klidným svědomím říct, že ani s bezplatnou variantou ostudu neuděláte. Zkrátka tuhle fotobanku zdarma se vyplatí znát. Tak směle do toho, čeká na vás tisíce obrázků volně ke stažení.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”