• Domů
  • Blog
  • OpenCart Multistore – expanze Vašeho e-shopu do zahraničí
OpenCart Multistore

OpenCart Multistore – expanze Vašeho e-shopu do zahraničí

  • 20. 01. 2023
  • OpenCart eshopy

    Možná to znáte i Vy. E-shop, který provozujete se postupně rozrůstá a logicky se nabízí otázka, jak expandovat na další trhy. V takovém případě může být funkce tzv. multistoru to pravé ořechové. Pojďme se tedy společně podívat, co od daného rozšíření čekat a pro koho je nástavba vhodná.

    Expanze na zahraniční trh může být problém

    Nejlépe se dané vysvětluje na příkladu. Představme si, že pan Petr provozuje v ČR internetový obchod s elektronikou a přemýšlí, jak svoje produkty nabízet i v zahraničí (třeba na Slovensku). Možná si zcela správně domyslíte, že by pan Petr mohl založit další e-shop, například na slovenské doméně (.sk) a začal by opět od píky. Zkrátka a dobře je možné naprogramovat nový internetový obchod s totožnými produkty, které již distribuuje českým zákazníkům.

    Jedná se o špatné řešení? Rozhodně nikoliv. Je to řešení, které je nejefektivnější z pohledu využití času a vynaložených finančních prostředků? Domnívám se, že opět nikoliv.

    Proč? Protože bude nutné nastavit všechny procesy, naprogramovat rozhraní, nakódovat grafiku apod. Zkrátka a dobře začít od nuly, což zabereme velké množství času. Proto se nabízí využít OpenCart Multistore.

    Hledáte pomoc při implementaci? Dejte nám vědět. Probereme Vaše požadavky a nalezneme vhodné řešení.

    OpenCart Multistore a jeho konkrétní využití

    Dané rozšíření je super alternativa pro podnikatele, kteří mají ambice vstupovat na vícero trhů s vícero eshopy, avšak chtějí si usnadnit interní procesy. V rámci multistoru lze totiž vytvořit několik (i graficky obdobných) internetových obchodů, spravovat je z jednoho administračního rozhraní a sdílet produkty, filtry, atributy a jiné nastavení. Což je daleko efektivnější, než zakládat stále nové e-shopy.

    Pokud bychom se vrátili k již uvedenému příkladu pana Petra, tak by to v daném případě znamenalo původní (český) e-shop rozšířit na multistore a tím ho naklonovat do slovenské verze. Samozřejmě dané nejde kopírovat CTRL C, CTRL V. Každý klon je třeba odborně vytvořit a je taktéž podstatné myslet na určitá specifika (např. přepočet do EUR, překlady do cizího jazyka, úprava dopravy a platby, fakturace, sazby a výpočet DPH aj.).

    Sečteno a podtrženo, pan Petr se však v tomto případě vyhne zakládání e-shopu od nuly, jelikož by měl velkou část procesů již připravených. A místo zakládání zcela nového e-shopu může například zvážit další klony, které budou cílit na nové trhy, protože jeho časová úspora v rámci technické přípravy je značná. A o tom je přesně OpenCart Multistore.

    O autorovi
    Ing. Petr Pokorný
    Ing. Petr Pokorný Ředitel společnosti

    „Zakladatel společnosti, podnikatel, investor, milovník dobré kávy a cestování, občasný pisálek, fakturační optimista. Zde na blogu s železnou nepravidelností píšu o tom, co mi zrovna přijde pod ruku.“