• Domů
  • Blog
  • Odlehčená verze Instagramu znovu na scéně
Odlehčená verze Instagramu znovu na scéně

Odlehčená verze Instagramu znovu na scéně

  • 28. 03. 2021
  • Ostatní

Po několika letech se vrací odlehčená verze Instagramu, kterou přivítají zejména uživatelé neustále bojující s nedostatkem paměti či mobilních dat. Je sice osekaná, takže některé funkce bychom hledali zbytečně, zato ale prozatím zůstává bez reklam.

Návrat Lite verze

Odlehčené aplikace (Lite) pomáhají šetřit místo paměti, jsou méně náročné na data a vcelku plynule běží i v rámci slabšího internetu. Není proto divu, že také jedna z nejoblíbenějších sociálních sítí představuje novinku jménem Instagram Lite. Pravda, až tak úplně novinkou není, společnost Facebook ji prostřednictvím Google Play nabídla již v roce 2018, ale nedlouho poté ji zase stáhla. Nicméně nyní podle informací z jejich blogu se plánuje její návrat. Dostupná by měla být nejdříve pro 170 zemí, později pak také pro zbytek světa.

Pokročilé funkce chybí

Ve srovnání s plnou verzí, která zabere 30 MB, potřebujete k instalaci Lite pouhé 2 MB. Samozřejmě se tak stane na úkor obsahu, takže některé funkce zde nenajdeme. Jsou jimi například nákupy přes Instagram, náročnější animace nebo AR filtry. To podstatné ale zůstává – fotky, videa, zprávy, Stories, Reels a jednoduché animace (smajlíci, efekty, GIFy, samolepky). Ihned po uvedení bude k dispozici také tmavý režim, který šetří baterii. Aplikace bude ke stažení zdarma opět přes Google Play, kde bychom ji mohli nalézt v několika následujících týdnech. Podobně jako minulá verze i tato bude určena pouze pro operační systém Android.

Bez reklam

Skvělou zprávou je absence reklam, což ocení mnozí uživatelé. Bohužel ale nejspíše jde o situaci pouze dočasnou, protože již nyní se Facebook netají svým záměrem aplikaci monetizovat, takže lze předpokládat, že již brzy na reklamy dojde. V každém případě si od nich můžeme alespoň na nějakou chvíli odpočinout, což jistě ocení mnozí z nás. Nemyslíte?

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”