• Domů
  • Blog
  • Odhalte koronavirus prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu
Odhalte koronavirus prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu

Odhalte koronavirus prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu

  • 16. 11. 2020
  • Ostatní

    Situace kolem onemocnění COVID-19 je stále aktuální, pro mnohé z nás také únavná. Není proto divu, že se vědci snaží najít řešení, jak úspěšně zvládnout pandemii tak, aby trvala co nejkratší dobu. Nyní jsou zase o krok blíž s vcelku překvapujícím nápadem. Pojďme si ho společně přiblížit.

    Testování z pohodlí domova

    Lidé projevující příznaky koronaviru nemají jinou možnost, než se vydat do rušných míst, kde se testování provádí. To dnes ale znamená ztratit i hodiny života čekáním, než konečně budou na řadě. Mnozí proto potencionální nákazu zanedbávají a zůstávají doma s „obyčejnou chřipkou“, což často vede k dalšímu zbytečnému šíření. Jsou tady ale i ti, kteří COVID prodělají, ani o tom nevědí, přičemž nevědomky virus dále předávají. Co s tím? Vědci odpovídají: již brzy bude možné provádět testování z pohodlí domova prostřednictvím chytrého telefonu.

    Stačí zakašlat

    Oním nápadem a řešením by měla být mobilní aplikace, která na základě způsobu kašlání dokáže odhalit koronavirus. Vědci z MIT totiž zjistili, že ačkoli nám může tento projev nemoci připadat stejný, umělá inteligence pomocí algoritmů dokáže nalézt rozdíly. Proto v dubnu začali shromažďovat nahrávky kašle, z nichž pak vybrali 2500 od pozitivních a 2500 od negativních dobrovolníků. Vytvořili tak model, který s přesností 98,5 % dokáže odhalit COVID-19 (u bezpříznakových osob je úspěšnost dokonce 100 %). Nyní tedy nezbývá, než celý model přeměnit v aplikaci, kterou by si bezplatně mohli uživatelé napříč celým světem stáhnout a pouhým zakašláním do reproduktoru svého telefonu tak kontrolovat svůj stav.

    Žádná velká novinka

    Ačkoli se může zdát, že jde o závratný technologický pokrok, vlastně to nic tak nového není. Již před nástupem pandemie totiž vědci podobný nástroj testovali, tehdy ale šlo o rozpoznání zápalu plic, astma či Alzheimerovy choroby. Stačilo tedy převzít již vymyšlený základ a v rámci mezí jej poupravit pro aktuální potřeby. V každém případě může nová aplikace být opět krokem kupředu, jak s danou nemocí konečně zatočit. Držíme palce. Snad to vyjde!

    O autorovi
    Soňa Hlaváčová
    Soňa Hlaváčová Redaktorka

    “Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”