• Domů
  • Blog
  • Nový a lepší. Apple představuje iOS 14
Nový a lepší. Apple představuje iOS 14

Nový a lepší. Apple představuje iOS 14

  • 06. 10. 2020
  • Ostatní

Rok co rok společnost Apple prostřednictvím konferencí představuje novinky ze své dílny. Kromě nových zařízení došlo také k uvedení nového operačního systému. Ten má pořadové číslo 14 a přináší aktualizace základních funkcí nebo funkce, které tu ještě nebyly.

Novinky iOS 14

Novinek představí iOS 14 opravdu hodně. Mezi nejvýraznější patří přepracované widgety, které půjdou umístit přímo na plochu hned ve třech možných velikostech, podle toho, kolik informací budete vyžadovat. Velkou změnou prošla také asistentka Siri. Dočkala se nového zobrazení, nabízí více informací, zvukové ovládání či rozšíření jazykové podpory. Knihovna aplikací umožní najít přehledně uspořádané aplikace podle kategorií a nabídne další, které by uživatel mohl ocenit. Nová navigace pomůže cyklistům vyjet po té nejpohodlnější trase s dostatkem občerstvovacích míst, automobilům zase pomůže vyhnout se zácpě či pokutě za rychlost. Aktualizace přináší také memoji – nové účesy, pokrývky hlavy či gesta, včetně nové možnosti – přidat roušku.

Jak bude zítra?

Výrazné vylepšení dostala také aplikace Počasí, čemuž hodně napomohl březnový nákup ověřené appky Dark Sky, která poskytuje jedny z nejpřesnějších předpovědí vůbec. Díky tomu můžeme sledovat minutovou předpověď vývoje na následující hodinu, pravděpodobnost srážek v nadcházejících dnech, upozornění výrazných změn či varování vydaná vládou (povodně, tornáda, silný vítr apod.). To vše bude samozřejmě možné zobrazit na ploše v příslušném widgetu.

Kdy, kde, jak?

Nový software je k dispozici již ode dne konání konference (tedy 16. září) od 19 hodin pro několik zařízení, postupně jej mohl stahovat i zbytek jablíčkářů. K nalezení byl jako obvykle v Nastavení, stáhnout avizovanou aktualizaci lze i přes počítač po připojení k iTunes. A krátká informace na závěr: čtrnáctku mohou využívat všechna zařízení, u nichž běží iOS 13 (tedy iPhone 6 a vyšší). Tak co, jak nové funkce hodnotíte vy?

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”