• Domů
  • Blog
  • Nevídané spojení. Apple a Google společně proti koronaviru
Nevídané spojení. Apple a Google společně proti koronaviru

Nevídané spojení. Apple a Google společně proti koronaviru

  • 16. 05. 2020
  • Ostatní

Celý svět se stále nachází ve složitém období koronakrize. Těžká situace tudíž vyžaduje mimořádné činy. K jednomu takovému kroku se odhodlaly dvě americké společnosti, jejichž spojení by čekal málokdo. Google s Applem společně vyráží do boje proti koronaviru pomocí nového digitálního prostředku, který by měl omezit či úplně zastavit šíření nemoci COVID-19.

Nebývalé spojení

Jindy tyto dvě americké společnosti vídáme stát proti sobě ve snaze ovládnout trh. Obě totiž působí ve stejné branži. Zároveň patří mezi největší producenty na tomto kontinentu, proto nikdo nečekal, že by mohlo dojít k jejich kooperaci, byť jen na krátké období. Přesně toto se ale nyní stalo. Dvě světově známé firmy se společně podílí na vývoji nové aplikace. Důvodem není nic jiného než událost, která dnes hýbe celým světem – pandemie koronaviru.

Musíte do karantény?

Jak to tedy bude fungovat? Jedná se o vývoj nové aplikace dostupné pro mobilní telefony s operačním systémem iOS i Android, díky čemž si zařízení prostřednictvím Bluetooth budou vyměňovat informace o smartphonech, které potkají. Tyto data budou sloužit čistě pro účely zjištění, zda-li jejich majitel nepotkal nakaženou osobu. Pokud k takovému setkání dojde, zařízení zašle upozornění o tom, že by člověk měl jít do 14denní karantény.

Soukromí uživatelů nenarušeno

Tato novinka zřejmě bude mnohým připadat podezřelá. Sledování uživatele by mohlo vést ke zneužití nasbíraných dat. Opak je ale pravdou, získané informace budou sloužit pouze pro účely odhalení rizika a následného šíření nákazy koronaviru. Tedy alespoň tak to tvrdí zahraniční zdroje. Telefon si zaznamenává pouze to, jaká zařízení potká, nijak nepracuje s polohou uživatele na mapě ani tyto informace nikomu nepředává. Používání nové aplikace bude zcela dobrovolné, takže je na každém, zda ji bude chtít využívat či nikoliv. Dostupná by měla být v druhé polovině května.

Tuzemsko je možná trošku napřed

Abychom byli upřímní, u nás vznikl taktéž projekt obdobného druhu. Jde o rozšíření populární aplikace Mapy.cz, kterou využívalo koncem března přes 750 tisíc lidí. Z toho plyne, že nové americké spojení není od věci. Už tedy nezbývá než doufat, že se díky němu podaří dostat koronavirus pod kontrolu a celou situaci lépe zvládnout.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”