• Domů
  • Blog
  • Netflix stále roste. Rok 2019 byl rekordní
Netflix stále roste 2019 2020 článek

Netflix stále roste. Rok 2019 byl rekordní

  • 30. 01. 2020
  • Ostatní

Americká streamovací služba Netflix zveřejnila výsledky svého hospodaření za minulý rok. A jeví se vesměs pozitivně – došlo k výraznému zvýšení zisku společnosti, populární platforma získala vyšší počet uživatelů a možná jediným zklamáním pak zůstal zpomalený vývoj v USA.

Výsledky hospodaření za rok 2019

Netflix patří mezi nejpopulárnější internetové videotéky současnosti, což potvrzují samotná čísla ukazující akcionářům výsledky hospodaření za uplynulý rok 2019. Celosvětově platforma čítá již více než 167 milionů uživatelů, čistý zisk se oproti minulému roku zvýšil o 338 procent, což odpovídá 587 milionů dolarů. Taktéž tržby dosáhly nárůstu o 31 procent. Sečteno podtrženo: v řeči základních ekonomických ukazatelů se jedná o úspěch.

Zájem jeví spíše zahraniční předplatitelé

Více než zajímavé jsou však výsledky za čtvrtý kvartál, který „sbíral“ nové uživatele. Celkový počet předplatitelů totiž celosvětově dosáhl výše 8,8 milionu. Odhad byl přitom 7,6 milionu, takže zde Netflix výrazně překročil očekávání analytiků i široké veřejnosti. Všechny ukazatele však nejsou zalité jen sluncem. Čísla populární americké platformy pokulhávají právě na domácím trhu. Zde zájem nových předplatitelů nedosáhl odhadované výše o bezmála 60 tisíc. Tento drobný dílčí neúspěch si firma vysvětluje silnou konkurencí na zdejším trhu.

Obstojí Netflix do budoucna?

Jako hlavní důvod úspěchu můžeme hledat v rostoucí expanzi, která nabídla webové rozhraní, filmy a seriály přeložené do jazyka hned několika zemí. Příkladem z loňského roku může být i Česká republika. Našinci se dočkali velkého množství titulů s českým dabingem popř. s českými titulky.

Otázkou však zůstává rostoucí konkurence v podobě HBO, popř. Apple TV, která zahájila provoz teprve nedávno. Velkou expanzi oznámil například i Walt Dysney nabízející službu Disney+. Ta je zatím dostupná pouze v USA, Austrálii, Nizozemí a na Novém Zélandu, ale brzy dojde k jejímu rozšíření do dalších zemí. Inu uvidíme. Z pozice diváka se máme na co těšit.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”