• Domů
  • Blog
  • Netflix chce ukončit nepovolené sdílení hesel
Netflix chce ukončit nepovolené sdílení hesel

Netflix chce ukončit nepovolené sdílení hesel

  • 23. 03. 2021
  • Ostatní

Ačkoliv americká internetová streamovací služba Netflix dlouho tolerovala sdílení přihlašovacího hesla do služby mezi přáteli a známými, nyní tomu chce učinit přítrž. Pomoci má speciální služba, která při podezření u diváka ověří, zda bydlí v jedné domácnosti s majitelem účtu.

Netflix "zdarma" končí

Pokud chcete sledovat internetovou televizi Netflix, musíte zaplatit předplatné nebo s osobou, která se registrovala a je vlastníkem předplatitelského účtu, sdílet domácnost. V rámci jednoho předplatného lze přidat až pět různých profilů, což často vede k tomu, že jsou podmínky služby obcházeny a majitel dá své heslo kamarádovi nebo rodinnému příslušníkovi žijícímu na jiné adrese. Přestože provozovatelé o tomto nešvaru sdílení hesel vědí už dlouho, nikdy proti němu nic nepodnikli. Tedy až do nynějška, kdy začali testovat funkci, která má zajistit dodržování pravidel.

Jak bude kontrola vypadat?

Celá kontrolní činnost má probíhat na základě nové funkce, která zřejmě podle IP adresy vytipuje uživatele, kteří sdílí účet až moc. Podezřelým pak pošle výzvu k ověření účtu pomocí hesla obsaženého v e-mailu či SMS majitele. Nejprve bude možné ověření odložit na později, po opětovném spuštění služby už ale divák bude muset daný jednorázový kód zadat nebo bude vyzván k založení nového (vlastního) účtu. Tedy alespoň takto se o nové funkci mluví mezi širokou veřejností na internetu.

Bude to stačit?

Ačkoliv nové ověřování nepovolené sdílení hesel značně znepříjemní, určitě to není nic, co by neprůstřelně zajistilo dodržování pravidel. Uživatelé si mnohdy najdou cestu, jak celý ověřovací proces obejít, což může být i případ daného opatření. Závěrem nezbývá než říci, že uvidíme, jak se situace vyvine, neboť se údajně jedná zatím jen o testování, které Netflix nemusí nakonec pustit do skutečného provozu. No, uvidíme…

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”