• Domů
  • Blog
  • Microsoft přidal na klávesnici dvě nová tlačítka
Dvě nová tlačítka na klávesnici

Microsoft přidal na klávesnici dvě nová tlačítka

  • 30. 10. 2019
  • Ostatní

Už v minulosti byl Microsoft průkopníkem ve změnách tlačítek klávesnice. Nyní se k tomuto trendu vrací prostřednictvím nového modelu obohaceného hned o dvě nové klávesy. Jaké to jsou? A bude mít jejich používání vůbec smysl?

Změna přišla po pětadvaceti letech

Společnost navázala na rok 1994, kdy výrazně ovlivnila dosavadní vzhled klávesnic. Tehdy totiž zařadila dnes již notoricky známé tlačítko Windows, jež otevírá menu Start bez nutnosti použití myši. Postupem času jej odkoupila konkurence, a tak se stalo běžnou výbavou.

Ne všechny pokusy o takové změny ale byly úspěšné. Microsoft například testoval náhradu za známá tlačítka Print Screen, Scroll Lock a Pause/Break. Ta ale nebyla veřejností moc dobře přijata. Časem ze zařízení zmizela.

Kancelářský balík i smajlíci

Protože se doba mění a u počítačových technologií to platí dvojnásob, Microsoft usoudil, že provede další změnu. O tomto záměru bylo slyšet už od června. Nyní se informace ukázaly jako pravdivé. Společnost uvedla klávesnici obsahující hned dvě novinky. Najdete je vpravo mezi Alt Gr a Ctrl, čímž nahradí stávající tlačítko sloužící pro otevření místní nabídky.

První změnu představuje Office, jenž slouží k otevření kancelářských aplikací – Office+W spustí Word, Office+X zase Excel. Kromě toho vyvolává další funkce související s těmito aplikacemi, například přímé otevření souboru.

Za velmi originální může být označena druhá změna představující Emoji Key, který otevírá menu s nabídkou smajlíků a dalších symbolů. Užívání emotikon je totiž stále častější, proto podle Microsoftu nesmí chybět ani v „rychlé volbě“.

Co řekne konkurence?

V současné době je tato změna viditelná pouze u modelu Microsoft Ergonomic Keybord. Tu si lidé mohou pořídit již od 15. října. Tlačítka jsou uvedena v licenčním programu, který společnost nabízí ostatním výrobcům. Zatím ale není jasné, zda o ně bude zájem. Tak uvidíme, jestli za chvíli bude „tlačítko na smajlíky“ součástí našeho každodenního života.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”