• Domů
  • Blog
  • Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně – roboti a elektromobilita
Brno Mezinárodní strojírenský veletrh na výstavišti

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně – roboti a elektromobilita

  • 22. 10. 2019
  • Podnikatelské postřehy

    Mezinárodní strojírenský veletrh patří k nejvýznamnějším průmyslovým veletrhům ve střední Evropě vůbec. Stejně jako v předchozích ročnících se účast vystavovatelů vyšplhala na více než 1600, z nichž polovina byla ze zahraničí. Co přinesl aktuální ročník?

    Letošní veletrh opět nezklamal

    Hlavním tématem pro ročník 2019 se stal Průmysl 4.0 a digitální továrna, kam spadá zejména digitalizace výroby. Součástí byl také již tradiční průvodní program plný konferencí, seminářů i workshopů zaměřených na technické, obchodní či ekonomické ukazatele. Mezinárodní strojírenský veletrh se jako v minulých letech těšil mimořádnému zájmu veřejnosti i médií.

    Kulturní mix na brněnském výstavišti

    Vystavovatelé zastupovali největší představitele světového průmyslu. Kromě partnerské země veletrhu Indie, kterou prezentovalo více než 70 průmyslových firem, se objevili i zástupci z Číny (taktéž 70 firem) či Koreje (27 firem). Poprvé se se šesti firmami představilo Rusko. Dále přijeli zástupci z Francie, Polska, Německa, Rakouska, Španělska, Slovenska, Tchaj-wanu, Běloruska, Itálie a mnohých dalších zemí. Všechny pavilony organizátoři vyprodali již několik měsíců před veletrhem, takže o akci byl opravdu velký zájem. Další vystavovatele museli dokonce odmítat.

    Robot nebo „supernabíječka“

    Tahounem se staly obráběcí či tvářecí stroje, také byli představeni nejnovější průmysloví roboti. Kromě výše zmíněných návštěvníci viděli v akci prvního robota schváleného k tomu, aby mohl autonomně vozit cestující. Pro účely výstavy zároveň posloužil jako kolotoč. Odvážlivci si tak mohli vyzkoušet jízdy plné akce, přemetů a adrenalinu vůbec. Vidět šlo i další vychytávky – z těch největších například nabíječka na elektromobil, která dokáže toto vozidlo nabít za osm minut na vzdálenost 200 kilometrů. Další zajímavostí veletrhu byl nejrychlejší pneumobil světa. Ten sestrojili studenti brněnského VUT.

    Z města na výstaviště trochu netradičně

    Návštěvníci mohli využít dvě novinky. První představoval projekt Brno Fair City propojující město s výstavištěm. Krom výhodné veletržní jízdenky bylo možno vychutnat si speciální nabídku v předních restauračních zařízeních měststkého centra. Druhá novinka se zaměřila na více technicky znalé návštěvníky – projekt MSV TOUR. Vybraní zájemci tedy absolvovali trasy zaměřené především na Průmysl 4.0 a robotizaci.

    Česko versus svět

    Mimo jiné měl veletrh českým spotřebitelům dokázat, že ekonomika a průmysl v České republice nezaostávají. Z průzkumu pojišťovací společnosti Coface totiž vyplynulo, že spotřebitelé i manažeři českých firem jsou velmi pesimističtí, co se týká budoucnosti. Výstava však ukázala, že české společnosti dokáží konkurovat technologickým lídrům v oblasti umělé inteligence i robotiky. Do jaké míry však ukáže až čas. Tak uvidíme, třeba už za rok.

    O autorovi
    Soňa Hlaváčová
    Soňa Hlaváčová Redaktorka

    “Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”