• Domů
  • Blog
  • Licence na Pixabay – stručně a přehledně
Licence na Pixabay - stručně a přehledně

Licence na Pixabay – stručně a přehledně

  • 23. 06. 2020
  • Podnikatelské postřehy

O licenci CC0 jste již možná slyšeli. Pokud nějaký obsah na internetu spadá pod Creative Commons Zero jeho tvůrce se zřekl veškerých autorských práv a umožňuje všem uživatelům internetu takřka volné používání daného díla. No a přesně tuto licenci má veškerý obsah na Pixabay. Co to přesně znamená? Pojďme se na ni podívat blíže.

Co se smí?

Jak říkají sami tvůrci Pixabay, jejich licence zaručuje právo na stahování a používání veškerého obsahu platformy pro libovolné účely, ať už komerční, či soukromé – stažené fotografie smíte zveřejňovat na svých stránkách, umisťovat do prezentací či používat jako ilustrační obrázky, též je můžete zcela svobodně přizpůsobovat a upravovat. To vše bez obav z porušování mezinárodních autorských práv. Navíc nemusíte uvádět tvůrce, to ale neznamená, že to udělat nesmíte – věřte, že autor sám by ocenil aspoň zmínku svého jména. Též můžete uvést danou fotobanku jako zdroj obrázků.

Internetová etiketa

Veškerý obrazový materiál na Pixabay sice spadá pod licenci CC0, ale i na takovýto obsah se vztahují určitá pravidla, především morální. Tvůrci fotobanky zakazují díla prodávat, ať už v tištěné či digitální podobě, a nepřejí si jejich umisťování na jiné platformy obdobného charakteru. Nechtějí, aby byly tváře lidí z fotografií zobrazovány jakýmkoliv urážlivým či jinak nevhodným způsobem. Totéž platí pro fotografie, na kterých je identifikovatelná značka – neměly by být zneužívány. Zkrátka a dobře, i s obsahem staženým z fotobanky by se mělo jednat zdvořile.

Fotobanka též varuje před skutečností, že ačkoliv je všechen obsah určen k volnému používání, na fotografiích mohou být například zobrazena loga, lidé a koneckonců i výše zmíněné značky, na které se mohou vztahovat autorská či jiná práva a k jejichž uveřejnění může být potřeba souhlas třetí strany. Za to ovšem Pixabay nenese žádnou odpovědnost a je čistě na vás, abyste používání podobných fotografií zvážili.

Závěrem

Licenční podmínky na Pixabay poskytují obsah zdarma a za velmi přátelských podmínek. Ve vší stručnosti, nazpět za to chtějí jen to, aby se získaným materiálem bylo hezky zacházeno. Tak jim to dopřejme.

O autorovi
Kateřina Bílková
Kateřina Bílková Redaktorka

Mám moc ráda dechovku, svou flétnu, evoluční teorii a poezii. Jsem z venkova a ráda na tom hledám pozitiva. Odmala jsem chtěla psát. Od té doby se změnila moje gramatika a písmo, sen však zůstal.