• Domů
  • Blog
  • Legendární ostružina končí. BlackBerry již nebude prodávat mobilní telefony
BlackBerry nebude prodávat mobilní telefony srpen

Legendární ostružina končí. BlackBerry již nebude prodávat mobilní telefony

  • 08. 02. 2020
  • Ostatní

Čínská společnost TCL oznámila konec výroby legendárních chytrých telefonů BlackBerry. Definitivní ukončení proběhne koncem srpna, kdy také končí licenční smlouva mezi těmito firmami. Pojďme se tedy podívat, jak to celé proběhne.

Tak šel čas…

Kanadská firma začínala roku 1999 pod názvem Research In Motion (RIM), kdy představila své tehdy bezkonkureční smartphony s QWERTY klávesnicí. Protože měly vlastní důmyslné šifrování, byly oblíbené zejména u manažerů a politiků, kteří často pracují s citlivými informacemi. Mimo tento segment si přístroje našli cestu i ke „střednímu proudu“ zákazníků a s klidem v duši můžeme říct, že ještě v roce 2012 patřil zámořský výrobce ke špičkám na trhu. Společnost ale bohužel nedokázala včas zareagovat na měnící se preference uživatelů, kteří začali dávat přednost dotykovým smartphonům. Výroba mobilních telefonů najednou začala být ztrátová, což mělo zastavit spojení s čínskou firmou TCL, která roku 2016 získala licenci umožňující výrobu i prodej těchto zařízení.

Spása v podobě čínského gigantu?

TCL představuje velkovýrobnu nejrůznějších druhů spotřební elektroniky od klimatizací přes myčky až po televize. Na mobilním trhu je společnost známá coby výrobce telefonů Alcatel a možná i proto se s ní rozhodlo spojit síly právě BlackBerry, které ucítilo šanci, jak nakopnout svůj business. Toto spojení přineslo hned několik zajímavých smartphonů: DTEK50, DTEK60 a model KeyOne. Ani jeden se však výrazněji neprosadil, což vedlo k oznámení o ukončení prodeje telefonů k datu 31.8.2020. Podpora a servis pak svou činnost ukončí o dva roky později, tedy v srpnu 2022.

Skutečně je konec?

Samo BlackBerry se k situaci zatím nevyjádřilo, není proto zcela jasné, jestli třeba nejedná o nové licenční smlouvě s jiným výrobcem. Jisté je zatím pouze to, že koncem letošního srpna už si telefon od této legendární značky nekoupíme. Tedy zatím. Třeba se časem najde někdo, kdo mobilní divizi opět postaví na nohy.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”