• Domů
  • Blog
  • Konec TikToku ve Spojených státech?
Konec TikToku ve Spojených státech?

Konec TikToku ve Spojených státech?

  • 12. 08. 2020
  • Ostatní

Po společnosti Huawei měla na zakázanou listinu USA putovat také novodobá sociální síť TikTok. Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa jde totiž o další bezpečnostní hrozbu ze strany Číny. Bude nakonec provoz aplikace nadobro zastaven nebo americké tiktokery zachrání Microsoft?

Další hrozba pro USA?

Sociální síť, jak ji známe dnes, vznikla díky spojení aplikace společnosti ByteDance a odkoupením čínské firmy Musical.ly v roce 2017. Od té doby její popularita prudce stoupala a stala se velmi oblíbenou nejen v Číně, ale i po celém světě. A zejména v USA, kde si ji podle odhadů stáhlo asi 100 milionů uživatelů. Nyní se spekuluje, že právě ve Spojených státech bude načase odstranit další bezpečnostní hrozbu shromažďující a posílající data o amerických uživatelích do Číny. Tou má být právě TikTok.

Zachránce Microsoft

Po společnosti Huawei se tak další čínská společnost dostala do hledáčku politiky prezidenta Trumpa. Ten oznámil, že na území Spojených států okamžitě TikTok zakáže kvůli možnému úniku dat o uživatelích. Podle některých zdrojů ale nakonec změnil názor kvůli nadcházejícím listopadovým volbám. Dalším důvodem může být také zásah Microsoftu do celé kauzy. Byl to právě americký gigant, který se rozhodl celou věc vyřešit. A to tak, že má koupit odnože aplikace v USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu, tudíž získaná data o uživatelích z těchto zemí zůstanou na americkém území. Microsoft by byl schopen konkurovat velkým sociálním médiím jako je LinkedIn, Facebook nebo Snapchat.

Prezident Trump nakonec ponechal Microsoftu 45 dní na uzavření dohody s ByteDance. Nutno podotknout, že se zatím jedná pouze o předběžných podmínkách, jejichž výsledek bude znám nejdříve 15. září. Je totiž klidně možné, že nakonec celá dohoda skončí nezdarem. Tak uvidíme, jak to nakonec s TikTokem v USA dopadne.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”