• Domů
  • Blog
  • Konec sledování online seriálů zdarma?
Porucha vysílání

Konec sledování online seriálů zdarma?

  • 05. 11. 2019
  • Ostatní

    Streamovací služba TopSerialy.to nabízela velké množství snímků krátce po jejich premiérovém odvysílání, a to zcela zdarma. Nyní končí. Důvodem je zákaz činnosti služeb, ze kterých server čerpal svůj obsah.

    Diváci přišli o oblíbený zdroj zábavy

    Milovníci filmů a seriálů v Česku i na Slovensku měli až do konce října 2019 v oblibě stránku TopSerialy.to. Tento web měl každý den přes půl milionu návštěvníků sledujících filmy a seriály online zdarma. Služba spolehlivě dodávala premiérové snímky již druhý den po uvedení. S tím je teď ale konec. Na stránkách se objevilo pouze sdělení, že končí. A nyní již nefunguje vůbec.

    Protipirátská aliance

    Důvodem ukončení provozu je činnost protipirátského sdružení The Alliance for Creativity and Entertainment (ACE), které bojuje proti nelegálním streamovacím službám. Aliance se nejdříve snažila s pirátskými společnostmi uzavřít mimosoudní dohodu. Ta ale nevyšla, proto spor skončil u soudu, který rozhodl o ukončení nelegálních serverů.

    ACE sdružuje Netflix, HBO, The Walt Disney Company, Warner Bros, Discovery, Amazon nebo Sony. Jedná se o společnosti nabízející streamovací služby za poplatek. Motiv jejich konání je tedy více než jasný. Hlavními aktéry, proti kterým byla žaloba namířena, jsou Openload, Streamango, Rapidvideo nebo Verystream. Zní vám to povědomě? Právě tyto čtyři služby TopSerialy.to zmínily ve vzkazu o ukončení na svých stránkách. Uvedly, že vzhledem k zastavení jejich činnosti, musí skončit také, protože představovaly většinu zdrojů pirátských snímků. TopSerialy.to nejsou však zdaleka jediní, kteří mají v dané branži problém. Spíše se tedy očekává, že se jedná o exemplární případ.

    Bude budoucnost pouze placená?

    V dohledné době ano. Nyní nezbývá nic jiného, než řádně za sledování platit. Těžko říci, zda bude dostupná služba, která by zdarma nabídla filmy a seriály online. Časem se možná najde někdo, kdo bude chtít tzv. streamovat a zároveň balancovat na hraně zákona. Podobný případ se totiž již v minulosti stal, když zanikla služba Rapidshare. To totiž vedlo ke vzniku výše zmiňovaných nelegálních spolků.

    O autorovi
    Soňa Hlaváčová
    Soňa Hlaváčová Redaktorka

    “Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”