• Domů
  • Blog
  • Konec podvodných zpráv? Messenger přichází s řešením
Konec podvodných zpráv? Messenger přichází s řešením

Konec podvodných zpráv? Messenger přichází s řešením

  • 04. 06. 2020
  • Ostatní

Podvody na Facebooku, potažmo jeho komunikátoru Messengeru, nejsou ničím vzácným. Zprávy o promyšlených podfucích vidíme v novinách i na webu dnes a denně. Útočníci buď vytvoří falešné profily vašich přátel nebo se dokonce nabourají přímo do jejich účtu a poté se pokouší vymámit z lidí peníze či osobní údaje. Tvůrci nyní chtějí proti podvodům více bojovat.

Stávající prvky nestačí

Opatrnosti není nikdy dost. Staré lidové rčení platí na internetu dvojnásob, protože si prakticky nikdy nemůžeme být jisti totožností osoby, která nám píše. Došlo již k mnoha podvodům, kdy uživatel dostal zprávu nabízející nějakou úžasnou službu či produkt, který ale po jeho zaplacení nikdy neviděl. Před takovými i jinými pokusy se lze bránit biometrikou, dvoufaktorovými ověřeními či dalšími bezpečnostními prvky. Protože ale nic není 100%, chtějí tvůrci Facebooku tuto ochranu ještě zvýšit – vyvinuli tedy novou funkci, která má před možnými riziky varovat.

Bacha, podvodník!

Hlavním posláním této novinky je zabránění možné podezřelé komunikaci či nevyžádanému obsahu pomocí speciálního algoritmu. Funkce má být založena na poměrně jednoduchém principu. Vždy pokud se Vás budou snažit kontaktovat cizojazyčné osoby nebo lidé, které nemáte na Facebooku v přátelích, Messenger zašle upozornění. Opatření tedy zavádí z dvou prostých důvodů. Prvním je zabránění nevhodné komunikace dospělých s mladistvým – nezletilí jsou často ohrožovány tzv. internetovými predátory. Druhým důvodem je omezení rizika, že daná osoba naletí podvodníkovi, který se vydává za jejich „přítele“ a může je tímto způsobem například prosit o peníze. Zaslané notifikace by měly také zobrazit tipy, jak na podezřelou zprávu reagovat.

Brzy na vašich zařízeních

Podvodníci na Facebooku jsou často velmi vychytralí a dokáží přijít s novými triky, jak novou funkci obejít. Facebook ale dodává, že novinku navrhl tak, aby se zaměřila spíše na celkové chování uživatelů, než na obsah jejich zpráv. Bezpečnostní funkce je zatím dostupná pro Android, brzy ji ale můžeme čekat také na iOSu. Celkové rozšíření by se do světa mělo dostat v horizontu několika měsíců. Uvidíme tedy, zda daná opatření skutečně dokáží ochránit před škodlivými interakcemi ze stran podvodníků.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”