• Domů
  • Blog
  • Instagram zavádí vlastní QR kódy
Instagram zavádí vlastní QR kódy

Instagram zavádí vlastní QR kódy

  • 07. 09. 2020
  • Podnikatelské postřehy

Pro sociální sítě platí, víc než pro kohokoliv jiného, že nesmí zaostávat. Proto je třeba vymýšlet stále nové funkce a vychytávky usnadňující uživatelům jejich používání. Instagram – jedna z těch vůbec největších – představuje novou aktualizaci, která umožňuje podporu QR kódů. A to ne jen tak ledajakých.

Sledování je ještě jednodušší

Instagram, coby jeden z pomyslných lídrů mezi sociálními sítěmi, jde stále dopředu. Poslední aktualizace ještě více usnadňuje sledování cílené osoby. Doposud to bylo možné skrze uživatelská jména, která se ale mnohdy neshodují s pravým jménem dotyčného a často tak může dojít k omylu. Proto obrázková sociální síť přichází s novinkou, kterou sice již konkurence dobře zná, ale přesto patří mezi kýžené funkce. Jde o možnost vygenerování vlastního QR kódu, po jehož naskenování bude uživatel ihned převeden k požadovanému účtu.

Nametags nahrazeny QR

Ve skutečnosti nejde o nic tak převratného, podobnou funkci IG totiž nabízel již v minulosti. Nesla název Nametags (Jmenovky) a fungovala na podobném principu. Její nevýhodou ale bylo, že k načtení došlo pouze po otevření aplikace Instagram na obou telefonech. Majitel musel v nastavení spustit záložku Nametags, teprve poté si mohl druhý telefon znak naskenovat opět prostřednictvím spuštěné aplikace. Nové QR kódy jsou mnohem univerzálnější, k jejich přečtení tedy postačí fotoaparát či jiná aplikace, která umí s tímto formátem pracovat. Vygenerovaný kód si uživatel může uložit nebo jej sdílet.

Hlavně hravě!

Když už takový velikán něco představuje, tak to udělá přeci stylově. Nečekejte proto po spuštění nové aktualizace směsici černobílých teček. Vývojáři totiž vytvořili speciální design i barevné možnosti těchto kódů. Na výběr budou různé barvy, emoji či dokonce miniatury selfie fotek. Pro přístup k nové funkci je ale třeba si stáhnout nejnovější volně dostupnou aplikaci Instagram.

Ačkoli z webu zatím nové kódy zobrazit nepůjdou, přesto toto zjednodušení vítáme. Je totiž velmi efektivní zejména pro lidi se složitějším uživatelským jménem či jako další možnost propagace pro firmy.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”