• Domů
  • Blog
  • Instagram testuje zrušení lajků po celém světě – také v Česku a na Slovensku
Instagram focení

Instagram testuje zrušení lajků po celém světě – také v Česku a na Slovensku

  • 18. 11. 2019
  • Podnikatelské postřehy

Od dubna 2019 Instagram testuje zrušení jedné ze svých nejoblíbenějších funkcí. Není jí nic jiného než „To se mi líbí“. Důvodem je zvyšující se návykovost sociálních sítí, závislost na získaných lajcích a celková psychická pohoda uživatelů. Nyní i u nás někteří uživatelé počítadla už nevidí.

Zrušení má navodit větší pohodu

Akce eliminace „To se mi líbí“ probíhá již od začátku roku, kdy aplikace začala testovat nový vzhled. Ten spočívá především v tom, že u jednotlivých fotografií a videí není vidět počet lajků. Přesný počet zná pouze autor příspěvku, zatímco ostatní vidí jen seznam jmen osob, které ho označili. Tak jako to poprvé pocítili i někteří čeští uživatelé této sociální sítě ve čtvrtek 14. listopadu.

Změna má pozitivně ovlivnit především mladé uživatele. Ředitel Instagramu Adam Mosseri uvedl, že hlavním důvodem je snížení celkového tlaku a soutěživosti mezi jednotlivci. Chce znovu oživit původní myšlenku sociálních sítí, tedy lidi sbližovat, usnadňovat jejich vzájemnou komunikaci či možnost inspirovat jeden druhého.

Letem světem…

Počínaje dubnem 2019 proběhlo první testování v Kanadě. Poté, o dva měsíce později, následovaly další země: Irsko, Itálie, Japonsko, Brazílie, Austrálie, Nový Zéland. Jednotlivé reakce uživatelů byly velmi různorodé. Například Japonsko hlásí mírný nárůst, Brazílie naopak markantní snížení počtu lajků. Celkově došlo k úbytku reakcí o 3-15 % podle jednotlivých regionů.

Nyní se společnost rozhodla novinku směřovat ke svému klíčovému odběrateli – Spojeným státům. Na konferenci Wired25 to potvrdil sám Mosseri. USA je pro jeho firmu velmi důležitou oblastí, a právě zde nejspíš padne finální rozhodnutí o dalším osudu Instagramu. Zatímco Spojené státy byly předem varovány o skrytí, o zavedení celosvětově – tedy i u nás – nepadla ani zmínka. A přesto došlo minulý čtvrtek k odstranění počtů To se mi líbí u některých uživatelů.

Influenceři zuří

Zavedení nové funkce rozhodně nevítají vlivní influenceři, kteří šíření svých příspěvků (potažmo samotné lajky) potřebují ke své obživě. Právě v závislosti na tom, jak moc jsou oblíbení, totiž získávají nejrůznější placené zakázky. Pokud by se jim na Instagramu přestalo dařit, museli by přejít jinam, což rozhodně není záměrem vedení aplikace. Čas ukáže, jestli bude tento zatím jen experiment zaveden celoplošně, či nikoliv.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”