• Domů
  • Blog
  • Instagram představuje funkci Reels – má konkurovat TikToku
Dívka s telefonem

Instagram představuje funkci Reels – má konkurovat TikToku

  • 20. 11. 2019
  • Ostatní

TikTok byl v loňském roce nejstahovanější aplikací pro iOS. Na tento úspěch Instagram reaguje spuštěním aplikace Reels, která má konkurovat této čínské platformě. Chce údajně využít její popularity a získat  uživatele zpět.

Za vším stojí Facebook

Instagram je stejně jako Messenger a WhatsAppem ve vlastnictví Facebooku, který špatně nese ohrožení svého dominantního postavení na trhu sociálních sítí. Proto ihned zareagoval, když zjistil, jaký úspěch TikTok má. Funkci až nápadně napodobil a zařadil ji pod Stories s názvem Reels. Její úkol je podle kritiků jasný – má získat uživatele TikToku.

Již v minulosti Facebook napodobil funkce konkurenčních sociálních sítí. Příkladem může být třeba Slingshot nebo Lasso. Druhá jmenovaná aplikace měla loni taktéž konkurovat TikToku. Ale při srovnání počtu stažení čínské předloze nesahala ani po kotníky. O něco lépe dopadla appka Slingshot, která se inspirovala úspěšným Snapchatem.

Jak Reels funguje?

Služba funguje obdobně jako předloha. Uživatelé vytváří krátká videa, jež po editaci zveřejní ve formátu Stories. Editace nabízí velké množství možností od zrychlení či zpomalení videa přes vkládání hudby. Příspěvky mají v základním nastavení čtyřiadvaceti hodinovou životnost, ta se však dá prodloužit.

Přestože podobnost s čínským konkurentem nezapřou, tvůrci Instagramu uvádějí, že platformy rozhodně nejsou identické. Tento velikán mezi sociálními sítěmi se pouze řídí potřebami svých uživatelů, kteří nyní projevili zájem o sdílení krátkých vtipných videí.

Tentokrát na to jdou jinak

Na rozdíl od předchozích nepříliš úspěšných pokusů, nebyla tato utilita předem oznámena. Právě probíhá testování v Brazílii, která byla jasnou volbou. Jedná se totiž o kreativní zemi s láskou k hudbě, kde je Instagram velmi oblíbený. Naopak TikTok tam není příliš rozšířený. Až podle úspěšnosti bude Reels expandovat do dalších zemí. Uvidíme, zda toto tažení dosáhne chtěného cíle.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

„Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.“