• Domů
  • Blog
  • Instagram – Jak na rozměry fotografií?
Instagram telefon

Instagram – Jak na rozměry fotografií?

  • 04. 10. 2019
  • Podnikatelské postřehy

Celá jedna miliarda. Takovým počtem aktivních uživatelů se pyšní sociální síť Instagram, která zažívá epochální růst. Funguje na principu sdílení fotografií a videí. Díky silnému publiku je tato síť hojně využívaným marketingovým nástrojem společností. Proto jsme si pro vás připravili článek o tom, jaké rozměry fotografií Instagram podporuje.

Na začátku všeho byl čtverec

Když Instagram začínal sbírat své uživatele, nalákal je na čtvercový formát fotografií. Spoluzakladatel sítě Kevin Systrom výběr vysvětlil tak, že z počátku museli vyčnívat mezi ostatními. Navíc čtvercový rozměr příspěvků ve feedu (tedy při zobrazení přehledu všech příspěvků uživatele v pravidelné mřížce) vypadal jednoduše dobře. Jakmile si tvůrci začali být jistí v kramflecích, upustili od striktního čtverečkování a dali uživatelům na výběr i z jiných velikostí fotografií a videí. Instagram tedy nabízí následující rozměry. Vybírat lze podle tří orientací obrázků. Je to čtvercová, vertikální (portrétová) či horizontální (pro fotografie krajiny).

Vypadá dobře ve feedu

Čtvercový formát má 1080 x 1080 pixelů, tedy zůstává zachován poměr stran 1:1. Vyplatí se, jelikož fotografie ve feedu se zbytečně neořízne, protože ten sám tvoří pravidelné čtverce. Váš profil je potom na první pohled atraktivnější díky tomu, že náhled fotografií nebude nijak zdeformovaný.

Instagram rozměry STARTUJEME WEBY

Zabere nejvíce prostoru

Portrétový formát má 1080 x 1350 pixelů, což se rovná poměru 4:5. Tyto vertikálně orientované rozměry vám nabízejí největší prostor, kterým můžete zaujmout pozornost uživatelů. Zabírají totiž nejvíce jejich obrazovky. A proto bývá právě portrétový formát oblíbeným nástrojem marketérů, kteří chtějí svůj produkt co nejvíce zviditelnit.

Ještě na šířku

Pro krajinový rozměr Instagram nabízí velikost 1080 x 566 pixelů, což představuje poměr 1,91:1. Takže dokážete zachytit krásy přírody pěkně v její celé šíři, aniž byste se museli něčím omezovat. A navíc s příchodem této velikosti je pro všechny mnohem jednodušší nacpat na tuto síť skupinovou fotografii. (Uuuf, taky jste si tak oddechli?)

A Stories?

Stories, které Instagram nenápadně obkoukal od Snapchatu, jsou velmi oblíbená. Ale pozor, tady se setkáte s úplně jinou písničkou, tedy s formátem – 1080 x 1920 pixelů v poměru 9:16. To představuje velikost celé obrazovky vašeho chytrého telefonu ve vertikální poloze.

A pamatujte, ideální je fotografie na Instagram nahrávat v co nejvyšší kvalitě. Zaručíte si tak pojistku do budoucna, kdy se bude zlepšovat kvalita nových displejů, a vaše fotky jen tak nevyjdou z módy.

O autorovi
Adéla Formánková
Adéla Formánková Bývalý marketing konzultant

„Nebýt ovce. A dostat ze sebe to nejlepší. Snadno se to řekne, hůř se tomu dostojí. Psaní článků je pro mě srdcovka. Běžně moje texty najdete na webech, v tiskovinách a propagačních materiálech klientů nebo taky zde, na blogu.“