• Domů
  • Blog
  • Instagram chystá verzi pro děti
Instagram chystá verzi pro děti

Instagram chystá verzi pro děti

  • 05. 04. 2021
  • Ostatní

Jedna z vůbec nejoblíbenějších sociálních sítí zaměřená na fotky chystá novou verzi pro nejmladší uživatele. S popularitou totiž roste odpovědnost, kterou vývojáři přijali a již nyní pracují na zlepšení ochrany mládeže.

Mládeži přístupno

Ačkoli současné podmínky užívání Instagramu zakazují vytváření profilu osobám mladším 13 let, přesto se lze domnívat, že se tam takových pohybuje plno. Obejít tyto podmínky totiž není vůbec složité, stačí při zakládání účtu uvést jiné datum narození. Protože ale v souvislosti s častějším používáním internetu oproti minulým dekádám přibývá případů kyberšikany, kyberstalkingu i zneužívání dětí, je třeba zajistit adekvátní bezpečnost. Pokud tedy naše ratolesti mají zájem o sdílení fotografií, bude jim dané umožněno, ale v přísnějším režimu.

Dětský Instagram

Řešením má být dětská verze Instagramu, která má chránit před nevhodným obsahem a zároveň dětem umožnit sociální kontakt po síti. Zatím se pouze spekuluje, jakou podobu by novinka měla nakonec získat, nejspíše však půjde o omezenou verzi té „dospělácké“, přičemž rodiče by měli prostřednictvím svého běžného účtu mít plnou kontrolu nad tím, co jejich ratolest zveřejňuje či s kým se baví. Z důvodu legislativního omezení cílení reklam na děti platného v mnoha zemích světa, by zde pak reklamy měly zcela chybět.

Šokující čísla

O tom, že se to na internetu predátory jen hemží, hovoří průzkumy odhalující až děsivá čísla poukazující na strmý nárůst šikanovaných či zneužívaných dětí. Společnost Facebook, pod níž Instagram spadá, již kroky pro jejich ochranu provedla. V samotném Instagramu se jedná o omezení posílání zpráv dospělých osob uživatelům mladších 18 let, které nesledují. V komunikátoru Messenger kids pak rodiče mohou určovat, s kým se jejich ratolest může bavit. Bohužel, je nutno podotknout, že existence takových platforem nutně neznamená, že je děti také budou používat.

O autorovi
Soňa Hlaváčová
Soňa Hlaváčová Redaktorka

“Milovnice cestování, přírody a zvířat. Především psů a procházek s nimi. Důležitá je pro mne rodina, přátelství a radost z toho, co dělám. Psaní mě prostě baví. Řídím se podle životního motta: V jednoduchosti je síla.”